Conflictul din Libia creste pretul petrolului

Luni, 21 Martie 2011, ora 13:29
1606 citiri
Conflictul din Libia creste pretul petrolului

Preturile petrolului, la nivel global, au crescut brusc luni dimineata dupa bombardarea Libiei de catre coalitia internationala, pe fondul temerilor ca tara nu va reintra prea curand pe piata titeiului, relateaza Financial Times, anunta NewsIn.

Petrolul Brent cu livrare in aprilie a inregistrat, in tranzactiile de la Londra, o crestere de doi dolari pe baril, ajungand la 116,19 dolari barilul, in timp ce la New York pretul petrolului de referinta, West Texas Intermediate, cu livrare in aprilie, a crescut la 103,19 dolari barilul.

Arabia Saudita si-a marit productia, pentru a suplini deficitul creat pe piata de stoparea exporturilor libiene, fiind urmata de alti membri influenti ai OPEC, printre care Kuweitul si Emiratele Arabe Unite.

Potrivit Agentiei Internationale a Energiei, Riadul a pompat in februarie, in medie, 8,9 milioane de barili pe zi, ajungand, la sfarsitul lunii la o productie de 9,1 milioane de barili pe zi, in timp ce in luna decembrie a anului trecut producea 8,5 milioane de barili pe zi.

Emiratele Arabe Unite si-au marit productia de titei cu 100.000 de barili pe zi, la 2,5 milioane barili/zi, in timp ce productia Kuweitului a crescut, in februarie, tot cu 100.000 de barili/zi, la o medie de 2,4 milioane de barili/zi.

Potrivit analistilor citati de Financial Times, in Libia se prefigureaza un conflict de durata, revenirea rapida a tarii pe piata petrolului nefiind prevazuta de niciunul dintre scenariile importante.

Libia este unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume, membru al OPEC, care producea, inainte de criza, 1,58 milioane de barili de titei pe zi, potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei.

#conflict, #libia, #pretul petrolului , #Arabia