Criza petrolului, efect de bumerang: Pana si sauditii au ajuns sa se imprumute

Luni, 13 Iulie 2015, ora 17:43
4392 citiri
Criza petrolului, efect de bumerang: Pana si sauditii au ajuns sa se imprumute
Foto: Pixabay

Cel mai mare producator de petrol din lume, Arabia Saudita, a fost nevoit sa se imprumute pe piata interna cu 4 miliarde de dolari, in urma socului suferit anul trecut in momentul prabusirii pietei petrolului.

Guvernul de la Riad a emis pentru prima data in ultimii opt ani obligatiuni de stat pentru a sustine nivelul cheltuielilor din regat.

Pentru moment, Fahad al-Mubarak, guvernatorul Agentiei Monetare a Arabiei Saudite (SAMA), intentioneaza sa foloseasca obligatiuni si rezervele valutare ale statului pentru a acoperi un deficit ce se anunta mai mare decat cel prevazut de economistii sai, arata postul CNBC.

Datorie noua

"Ne asteptam ca nivelul imprumuturilor facute de stat sa creasca", s-a confesat al-Mubarak intr-un interviu acordat cotidianului local Al-Eqtisadiah. Analistii au estimat un nivel al deficitului de 130 de miliarde de dolari pentru acest an.

Guvernul saudit care, gratie pretului ridicat al petrolului, nu a mai lansat obligatiuni din 2007 a apelat constant la rezervele valutare constituite. Acestea atinsesera nivelul de 737 miliarde de dolari in august 2014.

Pana acum, insa, 65 de miliarde au fost consumate pentru plata salariilor aparatului administrativ din Arabia Saudita, finantarea unor proiecte speciali si sustinerea razboiului impotriva rebelilor houthi din Yemen.

Suma ar fi fost probabil mai redusa, daca regele Salman bin Abdulaziz Al Saud nu ar fi exploatat si el rezervele de valuta ale tarii, acordand bonusuri generoase pentru bugetari si militarii sauditi in primele saptamani dupa incoronare.

"Realitatea ii izbeste direct in fata, dupa cum incep sa o faca si necesitatile regatului", a comentat John Sfakianakis, directorul regional al fondului de investitii Ashmore, referindu-se la noile masuri initiate de sauditi.

Regat subfinantat

Pentru a face fata cheltuielilor curente, statul saudit ar avea nevoie de un pret al barilului de petrol de cel putin 105 dolari. De saptamana trecuta insa, pretul petrolului a alunecat iarasi, coborand pana la 51 de dolari/baril.

Media anuala calculata de analistii pietei de energie este de 58 de dolari/baril, sauditii acoperind din exportul de petrol abia jumatate din cheltuielile publice preconizate in acest an.

"Daca guvernul de la Riad continua sa faca afaceri in stilul de pana acum, rezervele valutare vor fi tocate pana cel tarziu la inceputul anului 2019", considera Sfakianakis.

Lansarea obligatiunilor de stat, usureaza presiunea pusa pe rezervele administrate de SAMA, care oricum au scazut pana la 672 miliarde de dolari in mai.

Este si o schimbare de strategie pe care putin analisti asteptau sa o vada transpusa in practica daca este sa luam in calcul ca, la ultima prabusire a pietei petrolului, in anii '90, statul saudit ajunsese sa detina o datorie publica egala cu PIB.

La sfarsitul anului 2014 insa, Arabia Saudita avea un grad de indatorare de doar 1,6%.

Obisnuiti cu bonusuri

Sauditii trebuie sa-si modifice radical mentalitatea pentru a face fata noilor provocari, in conditiile in care, unii analisti prevad o medie anuala a pretului petrolului mai redusa decat cea prognozata.

SAMA prevede deja o crestere economica mai redusa pentru anul in curs, de doar 2,8%, fata de cea de 3,5% inregistrata in cursul anului 2014.

Cresterea in sectorul economic non-petrolier, vitala pentru crearea locurilor de munca pentru tinerii sauditi, este prognozata la 4,7%, cu 0,3 procente mai redusa decat in cursul anului trecut.

Deocamdata, emiterea obligatiunilor de stat saudite ofera un nivel de referinta dupa care se pot ghida si companiile private sau entitatile corporatiste ale statului saudit, in conditiile in care piata de capital s-a deschis de luna trecuta si investitorilor straini.

Este insa un efort care trebuie sustinut si de o taiere drastica a cheltuielilor din sectorul bugetar, sustin expertii FMI.

Pentru noul rege, masura aceasta ar putea prezenta, totusi, un anumit risc politic, in conditiile in care masivul aparat birocratic din Arabia Saudita este obisnuit cu acordarea bonusurilor generoase de catre clasa conducatoare.

Tinand cont de nivelul deficitului estimat pentru anul in curs, nu este exclus ca Riadul sa acceseze lanseze o serie de obligatiuni de stat aruncate pe piata internationala, lasand investitorii locali sa finanteze sectorul privat.

"In cele din urma, vor fi nevoiti sa emita obligatiuni pe piete de capital de peste hotare", este de parere un direct al unei multinationale din Riad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit Arabia Saudita, #pret petrol arabia saudita, #export petrol , #Arabia