Datoriile Dubaiului ar putea atinge 170 miliarde dolari

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 22:34
1683 citiri
Datoriile Dubaiului ar putea atinge 170 miliarde dolari

Datoriile totale ale emiratului arab Dubai s-ar putea ridica pana la 170 de miliarde de dolari, de peste doua ori mai mult fata de 80 de miliarde de dolari cat se estima la sfarsitul anului 2009, potrivit unui studiu al bancii de investitii EFG-Hermes.

"Datoria totala a Dubai Inc ar putea fi intre 130 si 170 de miliarde de dolari", se arata in raportul EFG. Dubai Inc include datoriile statului si cele ale diferitelor companii pe care le controleaza.

Emiratul a anuntat in noiembrie ca ar putea cere un moratoriu pentru datoriile companiei de stat Dubai World, socand pietele financiare din intreaga lume.

Datoria totala a statului arab a fost estimata la momentul respectiv la 80 de miliarde de dolari, incluzand 59 de miliarde de dolari pentru compania Dubai World.

Potrivit estimarilor EFG Hermes, datoria Dubai Inc, incluzand titluri de trezorerie si credite bancare, se ridica la 96,6 miliarde de dolari la finele lui 2009, luand in calcul si fondurile atrase pentru respectarea unor obligatii in ultimele luni.

Datoriile pot ajunge insa la 170 de miliarde de dolari, intrucat sunt excluse din calculele initiale creditele contractate de emirat de la bancile locale, se arata in raport.

Astfel, doar Emirates NBD Bank detine creante ale Dubaiului in valoare de 24 de miliarde de dolari.

O reesalonare a datoriilor Dubai Inc. este foarte probabila, noteaza specialistii EFG, intrucat 75% din totalul acestora, cu maturitati in 2010-2011, provine din imprumuturi sindicalizate.

EFG Hermes a fost infiintata in 1984 si este una dintre cele mai mari banci de investitii din regiunea Orientului Mijlociu.

#dubai, #datorii, #miliarde, #dolari , #Arabia