Dubai, de la dunele pustii la centrul mondial al afacerilor (Galerie foto)

Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:30
5455 citiri
Dubai, de la dunele pustii la centrul mondial al afacerilor (Galerie foto)
Foto: Cities Gallery

Dubaiul, orasul-miraj ridicat din nisipul desertului in doar cateva decenii, si-a schimbat destinul prin investitiile de miliarde de dolari, care l-au transformat intr-un punct strategic de pe harta comerciala a lumii.

In ciuda aparentelor si a pozitionarii geografice, orasul nu traieste din exploatarea petrolului, asa cum o fac emiratele invecinate.

Dubaiul este locul unde gasesti cea mai inalta cladire din lume, unul din cele mai aglomerate aeroporturi si cea mai volatila bursa de pe glob.

Si pentru ca vorbeam de miraje, orasul are statut de paradis fiscal, iar aspectul sau cosmopolit atrage in fiecare an peste 10 milioane de turisti, arata un fotoreportaj Bloomberg.

Fata Morgana

Rasarit ca o iluzie a desertului din Peninsula Arabica, Dubaiul este acum cel mai populat oras al Emiratelor Arabe Unite.

Primele constructii care au schimbat infatisarea micului sat de pescari au fost ridicate la inceputul anilor '60, dar dezvoltarea in stil futurist a orasului a inceput in urma cu doua decenii.

Acum, Dubaiul se iveste dintre dune precum "fata Morgana".

Bursa, o experienta revolutionara

Bursa din Dubai este elementul cel mai exploziv al vietii financiare derulate in Golful Persic.

Volatilitatea pietei este atat de ridicata incat o zi ca trader te poate scoate din minti. Nu este insa un loc pe care localnicii sa-l evite cu spaima.

De altfel, in Dubai vei gasi si academii de pregatire ca trader, dupa absolvirea cursurilor, orice participant putand reveni, fara alte costuri, pentru alte sesiuni de pregatire.

Un loc al celor cu nervi tari

Calmul este principala caracteristica pentru brokerii de la bursa din Dubai. O zi petrecuta in aceasta institutie te poate duce de la agonie la extaz de mai multe ori, iar "biletele" dus-intors sunt garantate pe aceasta piata instabila.

Pariuri si curse de cai

Vrei sa traiesti din plin spiritul locului? Cursele de cai sunt a doua manie a localnicilor, atunci cand vine vorba de asumarea riscurilor.

Hipodromul Meydan gazduieste anual si Cupa Mondiala din Dubai, cea mai elitista cursa de cai, daca ne luam dupa sumele puse in joc.

Un rai al constructorilor

Dezvoltarea Dubaiului a insemnat o mana cereasca pentru dezvoltatorii imobiliari si constructorii de top din lumea intreaga.

Arhitectura futurista a Dubaiului si reconfigurarea reliefului s-au facut la preturi astronomice, generand profituri imense pentru firmele din domeniu.

Burj Khalifa, cea mai inalta constructie ridicata vreodata de om, masoara 828 de metri si a costat 1,4 miliarde de dolari.

O lume a seicilor

Odata ajuns in Dubai te afli intr-un imperiu al unor conducatori cu viziuni largi.

Seicul Mohammed al Dubaiului este conducatorul regiunii si prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Presedintele EAU, Seicul Khalifa, si-a pus amprenta asupra tuturor celor sapte mari orase ale emiratelor.

Dubai Mall

Poate fi descris ca a opta minune a lumii. Mall-ul Dubai este cel mai mare complex comercial de acest tip din lume.

Este de altfel doar o parte din Complexul Comercial Central din Dubai, o investitie de 20 de miliarde de dolari.

Intrarea in mall se face pe langa un imens acvariu marin. Nu este doar pentru spectacol, vizitatorii au sansa sa se scufunde alaturi de rechini si celalalte vietati marine.

In interiorul mall-ului vei gasi inclusiv patinoare si partii de schi cu zapada artificiala.

Pastratorii traditiei

Vremea cand Dubaiul era doar un sat de pescari nu a fost data uitarii cu totul.

In vechiul port pescaresc inca mai gasesti vasele abrah pregatite sa te transporte de-a lungul golfului Al Ghubaiba.

Districtul Al Ghubaiba este si locul perfect pentru a cumpara suveniruri traditionale sau a gasi tinuta potrivita pentru adoptarea portului traditional arab.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Emiratele Arabe Unite, #modernizare oras Dubai, #imagini oras Dubai , #Arabia