Dubai, taramul nascut din visul unui seic porneste pe drumul dezvoltarii sustenabile

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 08:33
5734 citiri
Dubai, taramul nascut din visul unui seic porneste pe drumul dezvoltarii sustenabile
Sursa: www.seawings.ae

Taramul oriental de basm, transpus in realitate de vointa seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum sub numele de Dubai, isi cauta un nou model de dezvoltare dupa ce economia orasului-stat din Peninsula Araba a fost la un pas de colaps in urma cu cinci ani. Criza financiara globala i-a luat pe nepregatite pe arabi, extravagantele financiare ale localnicilor dezumflandu-se rapid.

Dubaiul este si acum un loc asediat de turisti, afaceristi, agenti secreti, traficanti de droguri, insa "basmul oriental" din golf isi cauta alte fundamente economice pe care sa isi continue dezvoltarea. Iar seicul Al Maktoum sustine ca de aceasta data dezvoltarea economica a orasului va fi una stabila, arata jurnalistii revistei Bloomberg.

Intre fantezie si dezastru

In 2009, bastionul bogatiei din lumea araba a fost aproape demolat de apartia crizei financiare. Tranzactiile imobiliare au inregistrat o prabusire de pana la 60% a preturilor, iar ruinele de 582 miliarde de dolari ale proiectelor imobiliare abandonate dezvaluie dezastrul semanat sub valul inselator al mirajului din Dubai. Anul acesta, economia orasului arab da semne de crestere rapida, dar scepticii nu pot evita fiorul unui nou boom economic inselator al Dubaiului. La 30 de kilometri de splendoarea presarata pe fatadele mall-ului din Dubai si a magazinelor de lux insirate pe arterele comerciale ale megalopolisului arab, portul comercial arata o efervescenta deosebita.

Seicul Al Maktoum pare sa isi fi invatat lectia amara. Noile accente puse pe dezvoltarea orasului-stat vizeaza comertul si transportul naval, finantele si turismul. Segmentul imobiliar nu mai reprezinta o miza pentru seic, de la 14% inainte de declansarea crizei, influenta afacerilor cu terenuri si cladiri in PIB-ul Dubaiului a scazut pana la 8 procente.

Orasul conexiunilor

Parte a celor 7 principate incluse in cadrul Emiratelor Arabe Unite, Dubaiul nu are bogatia rezevelor de petrol de care se bucura alte state din zona golfului. Intreaga sa soarta sta in realizarea unor conexiuni de anvergura intre diverse regiuni economice ale globului. Un punct nodal in care se joaca de multe ori soarta unor tranzactii importante intre Asia si restul globului si care are o importanta si mai mare odata cu declansarea conflictelor care au inflamat zona dintre Libia si Afganistan.

Noua strategie economica a Dubaiului nu lasa in urma aparitia cladirilor de lux, giganticelor mall-uri, hoteluri si parcuri de distractii, dar, de aceasta data, Mohammed Al Shaibani, omul responsabil cu stingerea datoriei de 177 miliarde de dolari inregistrata in 2009, crede ca excesul este limitat si nu va mai reprezenta un pericol viitor pentru economia zonei.

Prima cerinta pe care Al Shabaini a adresat-o creditorilor, in calitate de responsabil cu economia statului, a fost sa i se acorde ragazul de a verifica cat anume este indatorat orasul condusde seicul Al Maktoum. Un lucru care a starnit panica in randul bancilor, dar care i s-a parut perfect logic lui Al Shabaini. "Orasul pur si simplu nu a mai putut tine pasul cu ritmul de crestere economica de dinainte de criza. Bancile au crezut ca vrem sa ascundem informatii, dar, de fapt, noi nu eram in posesia acelor informatii".

Datorita unei infuzii de capital din emiratul Abu-Dhabi, dar si unei garantii de peste 23 miliarde de dolari acordata de corporatia Dubai World catre creditori, economia orasului s-a ridicat vertiginos din 2010 si pana acum. Indexul pietei financiare din Dubai a crescut de trei ori in aceasta perioada, situand febrila piata de la marginea desertului in Top 10 piete in crestere in acest an.

PIB-ul este in crestere, de la 4,6 % in 2013, la 5% anul acesta, iar Al Shabaini sustine ca vrea un ritm constant de crestere a produsului intern brut in locul unui accentuat. Apropierea de coasta Africii face ca intreg sistemul economic al orasului din Golful Persic sa prinda alta forma. Dezvoltarea continua a unor state precum Ghana sau Angola face ca Dubaiul sa devina cel mai atractiv punct nodal pentru tranzactiile dintre continentul negru, Europa, Statele Unite si Asia.

Intr-un singur an, Dubai Mall strange mai multi vizitatori decat cascada Niagara, Turnul Eiffel si Disney World la un loc, dar concurenta in zona devine vizibila. Urmand exemplul orasului-miraj, Oman, Quatar si alte mici emirate ale zonei pluseaza pe dezvoltarea unor segmente de turism si transport de marfa in incercarea de a echilibra distributia veniturilor din zona Golfului.

#boom economic Dubai, #economie Dubai, #dezvoltare Dubai, #strategie economica, #dezvoltare durabila , #Arabia