Efectele ieftinirii petrolului: Sauditii nu-si mai pot plati proiectele de infrastructura

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 11:08
5837 citiri
Efectele ieftinirii petrolului: Sauditii nu-si mai pot plati proiectele de infrastructura
Foto: Wikimedia

Vesti proaste pentru constructorii angrenati in lucrari comandate de guvernul de la Riad. Prabusirea pretului petrolului i-a facut pe oficialii sauditi sa recurga la amanarea platilor in proiectele de infrastructura, intre timp vorbindu-se si de o renegociere a contractelor.

Este pentru prima data dupa 2009 cand regatul Arabiei Saudite se confrunta cu un deficit bugetar, iar constructorii s-au trezit pusi pe lista de asteptare la decontarea lucrarilor, relateaza Bloomberg.

Vanatoare de bani

Surse din randul constructorilor angrenati in proiectele de infrastructura ale Arabiei Saudite sustin ca ritmul de decontare a lucrarilor inregistreaza intarzieri si de 6 luni, autoritatile fiind intr-o continua vanatoare de lichiditati.

Intarzieri la plata s-au inregistrat si in trecut, dar aceastea s-au accentuat in cursul acestui an, iar multi dintre constructori sustin ca au fost chemati si la discutii de renegociere a contractelor.

Guvernul de la Riad incearca sa faca fata scaderii dramatice a pretului petrolului din ultimele 16 luni, 80% din veniturile tarii find asigurate de exportul de petrol.

Printre masurile menite sa atenueze scaderea veniturilor s-a numarat folosirea rezervelor valutare ale Arabiei Saudite, reducerea cheltuielilor si emiterea de obligatiuni pe piata interna.

Dupa ce anul acesta, Riadul a atins un record de 756 de miliarde de dolari in rezerva valutara a tarii, in august aceasta se diminuase deja cu 82 de miliarde.

Alte 15 miliarde de dolari au fost obtinute din vanzarea de obligatiuni pe piata interna, iar efortul de a reduce deficitul bugetar se intrevede si in reducerea cheltuielilor si amanarea unor investitii.

"Este greu sa te te abtii de la cresterea cheltuielilor cand pretul petrolului este in crestere si devine si mai greu sa le reduci cand piata se prabuseste.

O taiere a costurilor se anunta, deficitul este prea mare pentru a-l ignora", crede Simon Williams, economist sef al bancii HSBC.

Intarzierea platilor pune frana si in dezvoltarea unor investitii majore asa cum este metroul din Riad, un proiect cu o valoare de 22 de miliarde de dolari si anunta zile grele pe piata muncii, in conditiile in care populatia regatului este in crestere.

In trecut, cheltuielile bugetare au fost un motor al economiei saudite. In 2011, de exemplu, cele 130 de miliarde investite in proiecte sociale au avut ca rezultat o crestere economica de 10 procente.

Anul acesta, se asteapta ca nivelul de crestere economica al Arabiei Saudite sa se situeze in jurul a 3 procente.

Vremuri grele

Reprezentantii Ministerului de Finante de la Riad au refuzat sa comenteze situatia, dar o estimare a Fondului Monetar International arata ca deficitul bugetar din 2015 va ajunge la 400 miliarde de riali (107 miliarde dolari).

Intre 2015 si 2017, deficitul total ar putea sa atinga valoare de 300 miliarde dolari, conform unei analize a bancii HSBC.

Guvernul a recurs deja la primele reduceri de costuri, blocand achizitiile de noi automobile si piese de mobilier in administratie, dar anuntand si o inghetare a unor proiecte de constructii ce urmau sa intre in lucru de la sfarsitul acestui an.

Sigurul element pozitiv din ecuatia care bulverseaza economia Arabiei Saudite ramane gradul scazut de indatorare al acestei tari, sub 2% din PIB.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#deficit bugetar, #investitii Arabia Saudita, #economie Arabia Saudita, #intarzieri plata contracte , #Arabia