Emirul Qatarului, catre populatie: Nu va mai bazati pe banii statului!

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 13:53
5762 citiri
Emirul Qatarului, catre populatie: Nu va mai bazati pe banii statului!
Foto: Flickr/UNCTAD

S-a terminat cu huzurul in care s-au scaldat pana acum locuitorii tarilor exportatoare de petrol din Golf. Arabia Saudita a luat deja decizia de a reduce cheltuielile bugetare, iar un stat mai putin afectat de criza petrolului ii urmeaza exemplul.

Emirul din Qatar, seicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a cerut populatiei sa nu mai manifeste acelasi grad de dependenta fata de resursele financiare statului, relateaza agentia Arab News.

Tot raul spre bine

Estimarile Fondului Monetar arata ca, alaturi de Kuweit si Emiratele Arabe Unite, Qatarul ar putea traversa o perioada nefasta din punct de vedere economic peste doua decenii, daca nu va recurge la o diversificare a economiei si o reducere a cheltuielilor bugetare.

Anuntul pare sa il fi trezit la realitate pe liderul de la Doha, emirul Al-Thani, care, intr-un discurs tinut in fata Consiliului Consultativ, a evidentiat pericolele dar si sansele de a indrepta rapid situatia economica a tarii.

"Risipa, supradimensionarea aparatului administrativ si lipsa unei contabilitati clare a veniturilor bugetare ne-au adus in pragul in care toata lumea a devenit dependenta de stat in orice problema", a punctat emirul Qatarului.

"Aceasta a redus motivatia indivizilor de a lua initiativa si a progresa", a mai spus seful statului in fata reprezentantilor principalului organ consultativ.

Pentru Al-Thani, prabusirea pretului petrolului ar trebui sa reprezinte o sansa de a corecta "fenomenele negative" generate de cele doua decenii de acumulare a bogatiei in statul exportator de petrol.

Emirul a mentionat ca bugetul Qatarului pentru anul viitor este creionat plecand de la un pret al barilului sub nivelul de 50 de dolari, adaptat realitatii pietei globale de energie.

"Bugetul este concentrat pe cresterea eficientei in cheltuielile guvernamentale. Este un buget care promoveaza cresterea economica si extinderea sectorului non-petrolier din economie", a declarat Al-Thani.

Oficialii de la Doha au admis ca se asteapta cu un deficit fiscal de 4,9% din PIB-ul pe anul viitor si 3,7% in 2017, ca urmare a scaderii pretulului petrolului.

#criza petrol, #tari exportatoare petrol, #buget Qatar, #deficit fiscal , #Arabia