Erdogan profita de criza din Golful Persic:Trimite trupe in Qatar si investitori in Arabia Saudita

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 07:01
5075 citiri
Erdogan profita de criza din Golful Persic:Trimite trupe in Qatar si investitori in Arabia Saudita
Foto: CC0 Public Domain

Ankara profita din plin de criza din Golful Persic pentru a-si spori prezenta in regiune atat pe plan militar, cat si din punct de vedere al extinderii afacerilor.

Numarul soldatilor din baza militara turca din Qatar a crescut, dupa ce Parlamentul de la Ankara a modificat rapid legea privind numarul militarilor care pot fi trimisi in misiuni externe, informeaza Daily Sabah.

Oficialii de la Doha au confirmat ca numarul militarilor turci din baza deschisa in apropierea capitalei Qatarului a crescut in ultimele saptamani.

Baza din Qatar a fost deschisa de Turcia in urma unui acord de cooperare militara semnat intre cele doua tari in 2014, iar de la mijlocul lunii iunie se intrevede o activitate intensa in cadrul acesteia.

Criza din Golf a debutat pe 5 iunie, cand Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul si Egiptul au acuzat guvernul de la Doha ca intretine relatii financiare cu anumite organizatii islamiste banuite a avea legaturi cu mai multe grupari teroriste din regiune.

Grupul tarilor arabe din regiune a impus mai multe sanctiuni economice si a blocat accesul terestru si aerian catre Qatar.

"Cooperarea militara dintre Doha si Ankara este parte a unei viziuni comune de lupta impotriva terorismului si mentinere a securitatii si stabilitatii in regiune", au comunicat reprezentantii fortelor armate din Qatar.

Guvernul de la Qatar nu facut deocamdata public numarul soldatilor turci aflati in baza de la Doha.

Pe de alta parte, presedintele Recep Erdogan a anuntat ca vrea sa efectueze un turneu in zona Golfului Persic in care sa incerce sa reia discutiile diplomatice dintre cele doua parti.

O vizita va fi efectuata si in Arabia Saudia, in contextul in care guvernul de la Riad a cerut Qatarului sa inchida baza militara a Turciei de pe teritoriul sau. Cu toate acestea, sauditii sunt interesati sa atraga capitalul turcesc in tara, invitand companiile din Turcia sa investeasca in mai multe proiecte incluse in programul de reforme economice "Viziune 2030".

Pana in 2030, Arabia Saudita vrea sa isi diversifice economia pentru a nu mai depinde de exportul de petrol, intentia oficialilor de la Riad fiind sa transforme tara intr-un punct important pe harta economica a lumii, anunta Hurriyet Daily News.

"Vom incerca sa oferim toate oportunitatile de care dispunem. Asteptam sa vedem cat mai multi investitori turci in Arabia Saudita", a precizat Ayidth al-Otaibi, directorul Autoritatii Generale de Investitii de la Riad.

Mineritul, energia regenerabila, industria chimica, sectorul retail, turismul si medicina sunt domeniile in care sauditii spera sa atraga cat mai multi investitori straini in urmatoarea perioada.

Foto: By PH1 Timm Duckworth, USN. - Image in Destined Glory/ "Loyal Midas" 2005, Public Domain, Link

#investitii Arabia Saudita, #turcia, #trupe Turcia Qatar, #criza golful persic , #Arabia