Noul Taj Mahal din Dubai nu poate "masca" problemele de pe piata imobiliara araba

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 15:28
2049 citiri
Noul Taj Mahal din Dubai nu poate "masca" problemele de pe piata imobiliara araba

Desi noile proiecte imobiliare din Dubai, precum replica Taj-Mahal de patru ori mai mare decat originalul sau canalul artificial din apropierea cladirilor de birouri, impresioneaza prin grandoare, realitatea este ca problemele pietei imobiliare a metropolei arabe persista.

De la inceputul crizei, pretul proprietatilor imobiliare din Dubai a scazut masiv, in unele cazuri chiar si cu 65%. Aproximativ un sfert din proprietati sunt neocupate, iar numarul lor va creste, tinand cont ca anul viitor vor fi disponibile inca 25.000 de noi locuinte a caror constructie a fost contractata inainte de criza, scrie Bloomberg.

Si in cazul cladirilor de birouri situatia este similara. Rata de neocupare este de aproximativ o treime pentru districtul financiar al orasului si chiar mai mare in alte zone, in conditiile in care spatiul disponibil va creste cu 13% anul viitor, odata cu finalizarea proiectelor in curs.

Exista insa semne de revenire pentru sectorul imobiliar. Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 50% in prima jumatate a lui 2012, comparativ cu semestrul intai din 2011, dar valoarea lor este totusi cu 74% mai mica decat cea inregistrata in semestrul intai din 2008.

Desi constructia unor megaproiecte a fost reluata, este important de retinut ca scala lor a fost diminuata. Spre exemplu, replica uriasa a Taj Mahal urma sa faca parte din "Falconcity of Wonders", un complex enorm de locuinte, cladiri de birouri si hoteluri. Acesta ar fi cuprins si replici ale piramidelor, Marelui Zid Chinezesc, Turnului din Pisa si Turnului Eiffel.

#proiecte imobiliare Dubai, #piata imobiliara Dubai, #criza imobiliara Dubai, #Taj Mahal Dubai , #Arabia