Pretul petrolului ramane volatil

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:13
1691 citiri
Pretul petrolului ramane volatil

Pe fondul nesigurantei privind capacitatea de productie a Arabiei Saudite si a conflictelor din Orientul Mijlociu, pretul petrolului va ramane volatil si in perioada urmatoare.

Arabia Saudita si ceilalti producatori mai mici din zona Golfului au fost cei care au sustinut nevoile masive ale consumatorilor din vest in ultima perioada, dar este incert cat de mult timp vor putea continua, comenteaza analisti citati de The Wall Street Journal.

"Plasa de siguranta pentru a acoperi scaderea ofertei este deosebit de fragila, in special in lumina riscurilor geopolitice crescute din Orientul Mijlociu si Africa", precizeaza un raport Deutche Bank.

Cea mai buna dovada in acest sens este cresterea standardului de referinta Brent al petrolului din zona atlantica, cel mai utilizat la nivel global. Acesta a crescut din iunie cu 28%, pana la 117$/baril.

Conflictele din Orientul Mijlociu, cauza nesigurantei de pe piata petrolului

Iranul si-a injumatatit deja cantitatea de petrol produsa in urma sanctiunilor impuse de statele occidentale, dar o amenintare mult mai mare e data de riscul ca aceasta tara sa inchida stramtoarea Hormuz a Golfului Persic, prin care se deruleaza 20% din comertul cu petrol din Orientul Mijlociu.

Uciderea ambasadorului american din Libia, razboiul din Siria si atmosfera anti-americana alimenteaza incertitudinile privind accesul la petrolul din zona.

Este Arabia Saudita solutia la criza?

Desi pietele au reactionat pozitiv la reasigurarile din partea Arabiei Saudite ca va creste productia, expertii au indoieli privind capacitatea sa reala de a raspunde nevoilor.

Conform Agentiei Internationale pentru Energie, capacitatea de rezerva a Arabiei Saudite - capacitatea de productie pe termen scurt, in caz de nevoie - a fost sub doua milioane de barili in August, cu 12% mai putin decat in August 2011, cand productia Libiei nu mai era disponibila.

Mai mult, consumul domestic de petrol s-a marit semnificativ in Arabia Saudita. Pe fondul dezvoltarii economice din aceasta tara, consumul de petrol din aceasta a atins un nivel record in aceasta vara.

"Pozitia sauditilor asupra cresterii ofertei de pe piata nu este foarte credibila cand aceasta presupusa crestere urmeaza unei scaderi abrupte a exporturilor", au comentat reprezentanti ai companiei elvetiene de consultanta Petromatrix, dupa ce au aparut date privind o reducere lunara de 7% in exporturile de petrol ale Arabiei Saudite.

#productie petrol Arabia Saudita, #productie petrol Orientul Mijlociu, #criza productie petrol, #pretul petrolului, #pretul petrolului crestere , #Arabia