Qatarul isi reclama vecinii care i-au blocat granitele: Am ajuns sa crestem vaci in desert, ca sa nu ramanem fara lapte!

Miercuri, 02 August 2017, ora 10:01
5312 citiri
Qatarul isi reclama vecinii care i-au blocat granitele: Am ajuns sa crestem vaci in desert, ca sa nu ramanem fara lapte!
Foto: Qatar Chamber

Bahrainul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au fost reclamate la Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) de catre guvernul de la Doha, pe tema embargoului total impus Qatarului.

Criza din Golful Persic a dus la suspendarea legaturilor diplomatice si a transporturilor catre Qatar, tara fiind aproape izolata de restul lumii arabe din regiune, aminteste CNN Money.

Guvernul de la Doha a reclamat la WTO faptul ca tarile vecine au incalcat principiile de baza ale acordurilor comerciale existente in privinta comertului cu bunuri si servicii, ca si anumite aspecte legate de proprietatea intelectuala.

Organizatia a confirmat primirea plangerii depuse de ministerul Economiei si Comertului din Qatar. Egiptul, desi se afla printre statele care au recurs la aceeasi masura dura impotriva Qatarului, nu face obiectul acestei plangeri.

Doha a trebuit sa recurga a diverse artificii comerciale internationale pentru a asigura rezervele necesare de alimente pentru consumul intern. Astfel, Qatarul a ajuns sa-si creeze propriile ferme si sa importe vaci pentru a alimenta piata locala cu lapte proaspat.

Oficialii qatarezi cer in prima faza o reluare a negocierilor cu tarile vecine in termen de 60 de zile, in caz contrar plangerea urmand sa fie solutionata prin intermediul comisiilor specializate ale Organizatiei Mondiale a Comertului.

Un prim raspuns a fost dat de ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, care sustine ca masura embargoului total este justificata, in contextul in care aceasta a fost aplicata in baza unor chestiuni legate de securitatea nationala.

Qatarul a fost acuzat de vecinii sai ca finanteaza anumite grupari banuite ca ar avea legaturi cu teroristii jihadisti din regiune, dar cererile formulate ulterior arata ca sauditii si aliatii lor insista ca Doha a intrerupa legaturile cu Iranul, sa puna capat constructiei unei baze militare a Turciei pe teritoriul sau si sa inchida postul de televiziune Al Jazeera.

Chestiunea reluarii negocierilor nu asigura neaparat si o revenire la normal a situatiei tensionate din Golf, dupa cum explica Adel Al-Jubeir, ministrul de Externe de la Riad. "Dialogul nu inseamna ca vom face concesii", a punctat acesta.

#criza golful persic, #embargo Qatar, #Organizatia Mondiala a Comertului , #Arabia