Regele Arabiei Saudite si-a deschis vistieria pentru fericirea supusilor

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 16:25
7686 citiri
Regele Arabiei Saudite si-a deschis vistieria pentru fericirea supusilor
Foto: gusbode.files.wordpress.com

In vreme ce zona euro se chinuie cu politicile de austeritate si lupta cu deflatia, iar in Congresul american discutiile pe tema bugetului au generat un adevarat razboi, iata ca Arabia Saudita pare sa fie raiul pe pamant.

Regele Salman bin Abdulaziz, proaspat inscaunat, a decis sa-si rasplateasca supusii, la fel cum sultanii obisnuiau sa imparta aur, pentru a se bucura de aprecierea poporului.

Noul rege, aflat la putere abia de cateva saptamani, a acordat printr-un decret regal bonusuri si subventii sociale pentru supusii sai in valoare de aproximativ 32 de miliarde de dolari.

Cadoul depaseste bugetul anual al Nigeriei, cea mai mare economie de pe continentul african.

"Party time!", asa descrie atmosfera manifestarilor postincoronare de la Riad directorul companiei de investitii Ashmore Group, John Sfakianakis, citat de CNBC.

Noul rege saudit s-a facut remarcat inca din primele zile ale domniei, cand a initiat o serie de reforme administrative si a mazilit rapid cativa ministri incomozi.

Nimic nu a starnit mai mare valva insa, ca darul oferit de Regele Salman unei largi categorii de cetateni sauditi.

Banii au fost acordati pentru sustinerea diverselor asociatii profesionale din regat, a cluburilor literare si sportive, deopotriva cu bonusurile in valoare de doua salarii lunare pentru angajatii din administratie, armata, pensionari si studenti.

La acestea se adauga o serie de investitii masive in infrastructura de utilitati din zonele defavorizate ale tarii.

Sa fie bine pentru toata lumea

Desigur, la capitolul investitii, costurile vor fi etapizate, insa cea mai mare parte din bonificatia regala va afecta imediat bugetul Arabiei Saudite. Si nu este o cheltuiala minora.

"Cel putin 3 milioane din forta activa de 5,5 milioane de persoane lucreaza in sectorul administrativ", explica Sfakianakis.

Gurile rele spun ca acesta ar putea fi si un mod de a cumpara tacerea supusilor, in conditiile in care guvernul saudit este reclamat constant pentru incalcarea drepturilor omului, in special in ceea ce priveste tratamentul femeilor.

Dar, pentru moment, nimic nu mai conteaza, atata timp cat vin banii.

Smartphone-uri, vacante si neveste noi

Planurile populatiei sunt simple: avem bani, sa-i cheltuim! Multi sauditi opteaza pentru telefoane noi, femeile au dat iama in posetele de firma, iar rezervarile pentru excursii peste hotare curg necontenit.

Traditionalistii pun bani deoparte pentru prima, a doua sau a treia nevasta.

"Cand s-a dat decretul, am fugit imediat sa-mi verific depozitele de marfa", povesteste Abdulrahman Alsanidi, proprietarul unui magazin universal din Buraida. Acesta se asteapta ca vanzarile sa creasca cu 30% luna aceasta.

Contractul social saudit

Aceasta nu este o premiera pentru sauditi. Familia regala de la Riad si-a folosit din plin pozitia de lider mondial in randul tarilor exportatoare de petrol pentru a-si recompensa supusii din Arabia Saudita.

Unii sauditi vad acest lucru ca pe o parte a unui contract social existent intre conducatorii de la Riad si supusii din regat.

Noile recompense varsate cu generozitate asupra populatie vin intr-o perioada de profunde schimbari. Regele Salman are abia o luna pe tron, iar veniturile tarii nu mai sunt de invidiat atata vreme cat piata petrolului este prabusita.

Deficit majorat

Cu 90% din venituri rezultate din exportul de petrol, impactul scaderii pretului barilului se traduce intr-un deficit de 20% calculat pentru acest an.

Suma totala este estimata de Rakan Alsheikh, un reprezentat al Jadwa Investment, la 44,5 miliarde de dolari.

Cu nesperatul cadou oferit de rege supusilor sai, deficitul ajunge la 67,2 miliarde de dolari, adica aproximativ 9% din PIB al Arabiei Saudite.

Salariul mediu in administratia saudita se ridica la 2.400 de dolari pe luna, la care se mai adauga subventii pentru transport, chirie, ore suplimentare si bonusuri pentru luna de munca in timpul Ramadanului (postul islamic).

Studentii au burse mai mici, dar sunt alte categorii de functionari care in baza vechimii pot castiga in total si cate de 4.800 de dolari lunar.

Odata ce s-au trezit cu banii in mana, sauditii au inceput sa se intrebe si la ce sa-i foloseasca.

Multi dintre ei se plang de faptul ca salariile nu au tinut pasul cu preturile, iar bonusul regal ii poate ajuta doar sa revina pe linia de plutire.

"Cea mai mare parte se va duce pe chirie si plata amenzilor rutiere", spune Shakir Mohammed, un invatator de scoala, citat de CNBC.

Dar din dar...

Pentru multi, darul primit va urma calea distributie din sistemul patriarhal arab, fiind impartic cu sotiile si copiii.

Abdelrahman Alhadlaq, un functionar din Ministerul de Interne, este unul dintre acestia. "Initial m-am gandit sa-i investesc, dar stiu ca voi avea apoi discutii cu sotia. Asa ca marii beneficiari vor fi copiii. Sotiei ii voi cumpara un ceas nou sau o voi duce in excursie in Dubai", explica acesta.

Dupa cum spuneam, gesturile de acest fel nu sunt fara precedent in istoria Arabiei Saudite.

In 2005, la inscaunarea regelui Abdullah, acesta a crescut cu 15% salariile functionarilor guvernamentali.

In 2011, dupa o interventie chirurgicala efectuata in strainatate, defunctul rege a decretat si acordarea celui de-al 13-lea salariu.

Acum, marinimia noului rege ii face pe sauditi sa decreteze, la randul lor: "It's party time!"

#bonificatie regala Arabia Saudita, #salarii Arabia Saudita, #bonus Arabia Saudita , #Arabia