S-a terminat cu huzurul in Arabia Saudita! Se anunta reducerea cheltuielilor

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:00
6049 citiri
S-a terminat cu huzurul in Arabia Saudita! Se anunta reducerea cheltuielilor
Foto: Wikimedia

Pretul scazut al petrolului a ajuns sa-i sperie si pe oficialii guvernului de la Riad. Recent, ministrul de Finante Ibrahim al-Assaf a anuntat ca Executivul Arabiei Saudite va recurge la reducerea cheltuielilor si amanarea unor proiecte investitionale, ca urmare a crizei petrolului, anunta BBC.

Buget restrans

Al-Assaf sustine totusi ca Arabia Saudita este pregatita sa faca fata crizei declansate de prabusirea dramatica a pretului petrolului.

Tara este cel mai mare producator de petrol din lume si a reusit sa-si mentina, ba chiar sa creasca, cotele de extractie, in ciuda faptului ca barilul se tranzactioneaza in prezent la un pret sub plafonul de 50 de dolari.

"Am constituit importante rezerve valutare, am redus datoria publica aproape la 0%, iar acum operam taieri ale cheltuielilor inutile.

In acelasi timp, ne concentram pe dezvoltarea proiectelor esentiale si pe strategiile de dezvoltare a resurselor umane", a declarat oficialul saudit in cadrul unui interviu pentru CNBC Arabia.

Economie diversificata

Dependenta in proportie de 90% de veniturile obtinute din petrol, Arabia Saudita mizeaza acum pe o diversificare rapida a economiei, noile proiecte din domenii precum sanatatea si educatia urmand sa beneficieze de finantari guvernamentale.

"Proiectele din educatie, sanatate si infrastructura nu sunt importante doar pentru sectorul privat, ci si pentru cresterea economica pe termen lung a Arabiei Saudite", a specificat ministrul de Finante de la Riad.

Al-Assaf a adaugat ca, pentru finantarea lor, guvernul ar putea emite obligatiuni de tip islamic (Sukuk), ceea ca ar reduce presiunea pusa pe rezerva valutara a tarii.

In acest moment, rezervele in valuta detinute de regatul arab se ridica la aproximativ 600 de miliarde de dolari, fiind in scadere cu cate 12 miliarde pe luna inca de la declansarea crizei petrolului in iunie 2014.

Pentru urmatorii ani, rezerva valutara a Arabiei Saudite ramane principalul instrument prin care guvernul de la Riad va incerca sa acopere deficitul bugetar rezultat din diferenta inregistrata intre cheltuieli si veniturile in scadere obtinute din exportul de petrol.

M.J.

#economie Arabia Saudita, #criza Arabia Saudita, #austeritate Arabia Saudita, #pret petrol , #Arabia