Tarile OCDE ar putea scoate coordonat petrol

Marti, 22 Februarie 2011, ora 14:44
1295 citiri
Tarile OCDE ar putea scoate coordonat petrol

Tarile OCDE ar putea utiliza in mod coordonat petrolul din stocurile nationale pentru a acoperi orice deficienta de oferta cauzata de tensiunile politice din Orientul Mijlociu, a declarat marti economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie, Fatih Birol, citat de Mediafax.

Preturile petrolului, care au crescut puternic in ultima perioada, au intrat deja "intr-o zona periculoasa" care ameninta cresterea economica globala si cererea de carburanti, a afirmat el.

Cotatiile barilului ar putea urca in continuare daca turbulentele din Orientul Mijlociu continua, noteaza oficialul.

Referinta de pe piata americana a atins marti maximul ultimilor doi ani si jumatate, dupa ce violentele din Libia au determinat o companie sa inchida operatiuni care produceau 100.000 de barili pe zi, din totalul de 1,6 milioane de barili pe zi produsi de statul nord-african.

Pretul petrolului SUA cu livrare in martie a urcat marti pana la 94,49 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, coborand ulterior la 92,96 dolari pe baril, cu mai mult de un dolar peste referinta de luni.

Cotatia titeiului Brent, cu livrare in aprilie, a avansat totodata cu 2,02 dolari, la 107,69 dolari pe baril, dupa ce a atins pe parcursul noptii 108,18 dolari pe baril. Luni, pretul barilului de petrol Brent a atins 108,7 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani si jumatate.

"Daca vor considera necesar, (tarile dezvoltate) ar putea decide sa utilizeze stocurile pentru a acoperi piata", a declarat Birol intr-un interviu pentru Reuters, facand referire la stocurile petroliere de urgenta ale statelor membre AIE, de 1,6 miliarde de barili.

AIE poate cere tarilor membre, respectiv membrii OCDE, sa foloseasca stocurile nationale de petrol in cazul unor intreruperi de productie.

Preturile ridicate ale petrolului pot frana cresterea economica si nu sunt nici in interesul producatorilor, nici al consumatorilor, a adaugat oficialul AIE.

Cresterea cotatiilor titeiului poate slabi balantele comerciale, poate impinge inflatia in sus si poate determina bancile centrale sa ajusteze dobanzile, noteaza Birol.

Economistul sef al AIE a mai declarat ca Arabia Saudita este pregatita sa creasca exporturile de petrol daca va fi necesar, fiind singurul producator cu o capacitate de productie suficient de mare pentru a acoperi o deficienta severa de oferta la nivel global.

#tari, #ocde, #petrol, #titei, #pretul petrolului, #pretul titeiului , #Arabia