AIE estimeaza ca preturile mari la petrol ar putea provoca o recesiune economica mondiala

Marti, 22 Aprilie 2008, ora 11:56
1044 citiri
AIE estimeaza ca preturile mari la petrol ar putea provoca o recesiune economica mondiala

Preturile mari la petrol ar putea provoca o recesiune economica mondiala, a estimat marti Agentia Internationala pentru Energie (AIE), ce reprezinta interesele energetice ale tarilor consumatoare, informeaza Reuters."Este posibil", a declarat directorul general al AIE, Nobuo Tanaka, intrebat daca este posibil ca majorarea preturilor la petrol sa atraga o recesiune economica mondiala.


Tanaka si-a exprimat opiniile in cadrul forumului international pe energie la Roma, ce reuneste tarile producatoare si consumatoare de petrol.


Directorul general al AIE a estimat ca preturile la petrol sunt "foarte mari pentru toate statele", in principal pentru tarile in curs de dezvoltare, "ce fac fata cresterii altor preturi", in principal cele alimentare, "observand riscurile ce planeaza asupra economiei mondiale la ora actuala".


Pretul petrolului a atins marti un nou record istoric de 117,56 dolari pe baril la bursele electronice din Asia, alimentat de noile sabotaje asupra instalatiilor petroliere din Nigeria si de refuzul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a spori productia.