AIE imbunatateste previziunile legate de cererea de petrol

Vineri, 12 Martie 2010, ora 14:16
1229 citiri
AIE imbunatateste previziunile legate de cererea de petrol

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si-a revizuit din nou in urcare previziunile legate de cererea de petrol din 2010, in contextul in care cererea din Asia inregistreaza o crestere peste asteptari, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

AIE si-a majorat estimarile pentru 2010 cu 70.000 barili/zi, la un total de 86,6 milioane barili/zi. Nivelul ar marca o crestere de 1,6 milioane barili/zi, sau 1,8%, fata de cererea din 2009, a mai precizat agentia.

Economiile din exteriorul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) continua sa sustina revenirea consumului, arata AIE.

"Cererea mondiala de petrol a revenit la crestere anuala in al patrulea trimestru din 2009, dupa cinci trimestre consecutive de declin", arata raportului lunar intocmit de AIE. "In acest an, cresterea cererii mondiale de petrol va fi sustinuta in totalitate de tarile din exteriorul OCDE, cele din Asia reprezentand peste jumatate din crestere".

China va contribui cu peste o treime la cresterea cererii mondiale de petrol
din acest an, potrivit estimarilor AIE, ceea ce va compensa stagnarea consumului din tarile dezvoltate, in special din Europa. Aceasta crestere ar putea fi revizuita in urcare, in contextul in care guvernul chinez a anuntat ca va sustine cresterea economica, atat timp cat presiunile inflationiste vor ramane moderate.

In februarie, AIE isi majorase estimarile cu privire la cererea mondiala de petrol din acest an cu 120.000 barili pe zi, la un total de 86,5 milioane barili pe zi.

#aie, #petrol, #previziuni , #Asia