AIE prevede ca cererea mondiala de petrol din acest an va creste cu 2%

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:50
1003 citiri
AIE prevede ca cererea mondiala de petrol din acest an va creste cu 2%

Agentia Internationala a Energiei (AIE) a revizuit din nou in urcare prognoza privind cererea mondiala de petrol din acest an, ca urmare a cererii sustinute din partea economiilor emergente, in special a Chinei, potrivit MarketWatch, transmite NewsIn.

AIE prevede ca cererea mondiala de petrol din acest an va creste cu 2% fata de 2009.

Agentia se asteapta acum ca cererea mondiala sa se situeze, in medie, la 86,6 milioane de barili pe zi, in crestere cu 30.000 barili fata de estimarea anterioara, publicata luna trecuta.

Cererea de petrol din 2009, revizuita in scadere cu 70.000 barili pe zi, a fost cu 1,5% mai mica decat cea din anul precedent.

In contextul in care se poate anticipa o intensificare a revenirii economice, "contractele la termen pentru petrol au atins la inceputul lunii aprilie cel mai inalt nivel din ultimul an si jumatate, ceea ce sustine pietele financiare si pretul materiilor prime, precum si cererea de petrol", estimeaza AIE.

Perspectivele au fost revizuite in crestere in special datorita cererii peste asteptari din Asia.

"China continua sa depaseasca asteptarile", sustine AIE.

In cadrul tarilor bogate din Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), AIE prevede o cerere mai intensa din partea Americii de Nord si Japoniei si o cerere mai slaba din partea tarilor europene.

#aie, #petrol, #cerere, #economii, #emergente , #Asia