Asia are pentru prima data in istorie mai multi miliardari decat SUA. Apare cate unul nou la doua zile!

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 11:04
3167 citiri
Asia are pentru prima data in istorie mai multi miliardari decat SUA. Apare cate unul nou la doua zile!
Foto: Business24

Majorarea preturilor in sectorul imobiliar din China a alimentat o crestere a numarului de miliardari din Asia, care pentru prima data in istorie ii depasesc, ca numar, pe omologii lor din America, arata un raport publicat joi de banca elvetiana UBS AG si firma de consultanta PricewaterhouseCoopers, transmite Bloomberg.

Potrivit acestui raport, averea cumulata a tuturor miliardarilor a crescut cu 17%, pana la 6.000 de miliarde de dolari in 2016, un ritm de crestere dublu fata de avansul de 8,5% inregistrat de indicele MSCI AC World Index.

Gratie expansiunii economice a Asiei, in aceasta regiune a lumii a aparut un nou miliardar la fiecare doua zile, sustin autorii raportului. In timp ce numarul de miliardari din SUA a crescut cu 25 de persoane, pana la 563 de miliardari, numarul miliardarilor din Asia a crescut cu 117 de persoane pana la 673 miliardari.

"O combinatie intre stabilitatea geopolitica in China, cresterea preturilor la imobiliare pe piata chineza, cheltuielile din infrastructura, cresterea clasei mijlocii si preturile la materii prime au dus la cresterea avutiei", sustine banca elvetiana.

Numarul de miliardari din Europa a ramas practic neschimbat, la 342, unul dintre motive fiind si faptul ca "antreprenorii considera Europa un loc dificil sa faca afaceri din cauza unui culturi conservative de business si reglementarilor stricte", subliniaza UBS.

Chiar daca Asia are mai multi miliardari decat SUA, acestia din urma au in continuare cea mai mare avere cumulata, 2.800 de miliarde de dolari, fata de 2.000 de miliarde de dolari in cazul miliardarilor din Asia.

UBS subliniaza insa ca, daca ritmul aparitiei de noi miliardari in Asia va continua, in urmatorii patru ani Asia va trece in fata SUA, devenind regiunea cu cea mai mare concentrare de avutie din lume.

Pe baza analizei celor 1.550 de miliardari din intreaga lume, UBS AG si PricewaterhouseCoopers au ajuns la concluzia ca retelele inter pares joaca un rol din ce in ce mai important pentru miliardari cand vine vorba de crearea de avere.

"Retelele formale si informale orchestreaza tranzactii si investitii, jucand, de asemenea, un rol important si in alte domenii precum filantropia, mostenirea si arta", se arata in raportul UBS.

Cresterea avutiei miliardarilor stimuleaza artele si sportul mai mult ca niciodata. La nivel mondial, din primii 200 de colectionari de arta, aproape trei sferturi sunt miliardari in 2016, fata de 28% in 1995.

De asemenea, peste 140 de cluburi sportive de top din intreaga lume sunt detinute de 109 miliardari, care in medie au 68 de ani si o avere de cinci miliarde de dolari, potrivit rezultatelor sondajului.

Miliardarii sunt un segment cheie pentru UBS, lider mondial in domeniul wealth management, banca elvetiana estimand ca averea persoanelor ultra-instarite o sa creasca mai rapid decat media globala.

#miliardari SUA, #miliardari Asia , #Asia