Bancile centrale din Asia isi pastreaza detinerile in dolari

Luni, 22 Iunie 2009, ora 12:05
877 citiri
Bancile centrale din Asia isi pastreaza detinerile in dolari

Bancile centrale din Asia vor pierde daca vor renunta la detinerile in dolari, singurul efect vizibil fiind reducerea valorii rezervelor valutare proprii, a declarat luni presedintele Bancii Asiatice de Dezvoltare (ABD), citat de Reuters, relateaza NewsIn.

Bancile centrale asiatice au inceput diversificarea rezervelor valutare, in valoare de 4,48 mii de miliarde dolari la sfarsitul lunii mai, reducand expunerea pe dolar si investind in euro si alte valute, pentru a evita slabiciunea ce efecteaza moneda americana.

"Este foarte dificil pentru cei ce cu detineri masive in dolari, pentru ca activele denominate in moneda americana se vor deprecia", a declarat luni presedintele bancii, Haruhiko Kuroda, cu ocazia unui seminar din Singapore.

Bancile centrale au cumparat sume mari de valute straine, intervenind pe piata pentru a pastra monedele nationale la un nivel competitiv, unele preferand sa vanda dolari pentru a-si sustine economia in perioada cea mai acuta a crizei financiare.

Investitorii se tem de o posibila decizie de renuntare la dolar, ce ar putea duce la o depreciere masiva a monedei americane si la majorarea dobanzilor in SUA.

Dolarul va ramane pentru mult timp moneda de rezerva pe plan mondial, in ciuda faptului ca statele vor incepe sa isi reduca detinerile in moneda americana, a declarat Kuroda.

Un fond de urgenta de 120 miliarde dolari, menit a ajuta Asia sa evite o posibila criza a balantei de plati, va fi finalizat si implementat pana la sfarsitul acestui an, a declarat acesta.

Insa statele din regiune trebuie sa continue aplicarea masurilor structurale pentru a reduce dependenta de exporturi, intr-o perioada in care americanii au inceput sa economiseasca mai mult, reducand cererea pentru produse asiatice.

Semne ale unei reveniri economice sunt vizibile in Asia, insa Banca nu si-a modificat perspectiva prudenta pentru regiune.

Kuroda a minimalizat si riscurile legate de inflatie, ce ar putea reprezenta un pericol pe termen lung.

Banca Mondiala a majorat saptamana trecuta estimarile de crestere pentru China, la 7,2% in 2009, fata de nivelul precedent de 6,5%, avertizand insa ca revenirea economica va fi mai inceata, din cauza starii economiei mondiale. 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#dobanzi, #economie, #inflatie, #investitii , #Asia