BM: Cresterea economica din Europa de Est si Asia Centrala s-ar putea apropia de zero in 2009

Marti, 17 Martie 2009, ora 14:20
1356 citiri
BM: Cresterea economica din Europa de Est si Asia Centrala s-ar putea apropia de zero in 2009

Cresterea economica in statele din Europa de Est si Asia Centrala s-ar putea apropia de zero in acest an, ca urmare a crizei financiare globale, a declarat vicepresedintele Bancii Mondiale (BM) Shigeo Katsu, intr-un interviu acordat Reuters.

BM estima, anterior, o crestere economica medie de 2,7% pentru aceste regiuni, care includ statele membre UE din Europa de Est, alaturi de Ucraina, Rusia, Turcia si tarile din Asia Centrala, insa prognoza va fi modificata in sens negativ.

"Undeva in jurul nivelului zero ar fi o prognoza mai realista pentru regiune, ca intreg", a declarat Katsu, vicepresedinte BM pentru Europa de Est si Asia Centrala.

Potrivit oficialului, toate economiile din aceste regiuni prezinta deja performante mult mai slabe. Prognoza economica globala a BM pentru 2009 indica o crestere economica de 5,3% a celor doua regiuni in 2008.

Katsu a subliniat, in interviul acordat Reuters, importanta diferentierii performantelor si situatiei economice intre statele din regiune.

Ucraina si statele baltice - Estonia, Letonia si Lituania - au fost afectate puternic de criza financiara, insa Polonia, Cehia si Slovacia se comporta mult mai bine.

Katsu a adaugat ca, in urma integrarii Europei Centrale si de Est in sistemele financiare europene, regiunea a devenit mai vulnerabila pe masura ce recesiunea se inrautateste, iar bancile si companiile straine reduc investitiile.

Potrivit oficialului, redresarea economiilor din regiune nu va fi la fel de rapida precum declinul si depinde de revenirea pietelor dezvoltate din occident.

#crestere economica, # criza, # redresare, # economii, # bm , #Asia