Criza ajunge in Asia: Economia Chinei incetineste

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:50
2207 citiri
Criza ajunge in Asia: Economia Chinei incetineste
Sursa: The Guardian

Industria serviciilor din China au avut cea mai redusa expansiune din ultimele 19 luni, iar Banca Asiatica pentru Dezvoltare si-a micsorat prognoza pentru cresterea economica din Asia (excluzand Japonia), la 6,1% pentru acest an, cel mai scazut ritm din 2009.

Indicele PMI, calculat de institutiile de la Beijing, indica expansiune economica, cand valoarea depaseste 50. In septembrie, PMI a scazut la 53,7, de la 56,3 puncte in august, scrie Bloomberg. Un nivel peste 50 semnifica expansiune.

China se pregateste in aceasta perioada pentru transferul de putere in cadrul Partidului Comunist, care are loc o data la 10 ani si este programat pentru noiembrie.

Reprezentantii puterii din guvernul chinez se confrunta, astfel, cu aceeasi dilema pe care liderii occidentali au avut-o in ultimii ani: cum sa sustina cresterea economica, dar sa isi pastreze si sprijinul popular.

"Declinul semnificativ al cererii, in special in Europa, va ramane o puternica influenta negativa asupra cresterii in viitorul apropiat", a declarat Changyong Rhee, economist-sef la Banca Asiatica pentru Dezvoltare.

Prognozele de crestere pentru economia chineza au fost si ele revizuite negativ, de la 8,2%, la 7,7%.

Pentru a stimula economia, guvernul Chinei a accelerat procesul de aprobare al proiectelor de investitii, a scazut rata dobanzii si a oferit stimuli financiari suplimentari pentru exportatori.

Totusi, dupa ce au redus rata de dobanda monetara in iunie si iulie si au micsorat nivelul rezervelor obligatorii de la banci, chinezii sunt reticienti la o noua interventie asupra instrumentelor de politica monetara.

Economia chineza, mai lenta in urmatorii zece ani

Noua "fata" economica a Asiei

Exemplul Chinei a fost luat si de alte economii din Asia. India si-a redus nivelul rezervelor obligatorii, Vietnam rata dobanzii, iar Coreea de Sud, ale carei exporturi sunt in scadere de trei luni, a recurs la o relaxare fiscala in valoare de 5,3 miliarde de dolari.

Bancile centrale din Indonezia, Thailanda si Filipine si-au programat si ele intalniri pentru a decide posibile interventii in politica monetara.

Pe fondul unei cereri scazute la materiile prime, Australia a inregistrat cel mai mare deficit din martie 2008, iar dolarul australian a scazut la cel mai mic nivel din luna anterioara.

"Va trebui sa ne obisnuim cu o crestere a economiei din Asia, fara Japonia, de 6-7%. Aceasta este noua normalitate, fata de cresterea de 8-9% cu care eram obisnuiti", a declarat Robert Prior-Wandesforde, economist la Credit Suisse Group AG in Singapore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadere economica Asia, #incetinire economie Asia, #crestere economica Asia, #industrie servicii China , #Asia