Economia Japoniei a crescut cu 4,1% in T1

Joi, 17 Mai 2012, ora 14:16
1395 citiri
Economia Japoniei a crescut cu 4,1% in T1

Economia Japoniei a inregistrat in primul trimestru din 2012 un avans de 4,1%, comparativ cu perioada similara din 2011, datorita majorarii cheltuielilor de consum, transmite AP.

Comparativ cu trimestrul patru din 2011, a treia mare economie mondiala a crescut cu 1% in perioada ianuarie-martie 2012. Investitiile publice au fost majorate cu 23,6%, reflectand cheltuielile cu reconstructia tarii in urma cutremurului din martie 2011.

"Datele arata o solida redresare a economiei Japoniei", a explicat economistul Satoshi Osanai, de la Daiwa Institute of Research, in Tokyo.

Cheltuielile de consum au crescut datorita subventiilor acordate de guvern pentru achizitionarea vehiculelor ecologice. Dar perspectivele raman incerte in acest trimestru din cauza temerilor privind evolutia situatiei din Europa.

"Cresterea economiei nipone va incetini probabil si s-ar putea inregistra chiar un declin", a avertizat Osanai.

Economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similara din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slaba pentru exporturi pe fondul crizei din Europa si de inundatiile din Thailanda.

Banca Japoniei sustine ca problemele cu datoriile suverane in Europa, precum si incertitudinile cu privire la economia SUA, reprezinta riscuri pentru perspectivele de crestere ale Japoniei. In plus, aprecierea yenului, care reduce valoarea exporturilor celei de a treia economii mondiale, afecteaza perspectivele de crestere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Japonia crestere, #economie Japonie evolutie T1, #economie Japonia revenire , #Asia