Euro se va aprecia cu 10% fata de dolar

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:23
1119 citiri
Euro se va aprecia cu 10% fata de dolar

Euro se va aprecia cu 10% fata de dolar pana la sfarsitul anului, depasind 1,5 dolari, din cauza vanzarilor masive de valuta americana in favoarea euro efectuate de bancile centrale din America Latina si Asia, estimeaza Faros Trading, firma care intermediaza tranzactii pentru fonduri de hedging, conform Mediafax.

Institutiile financiare centrale din America Latina si Asia vor cumpara aproximativ 1.200 de miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului pentru a limita aprecierea propriilor monede si a sustine exporturile, se arata in analiza Faros, citata de Bloomberg. 

Intrucat nu doresc sa pastreze plasamente in dolari, bancile vor vinde valuta americana pentru euro, yeni sau lire sterline.

Analistii Faros au anticipat corect in iulie ca euro se va intari cu 6% in raport cu moneda SUA, pana la aproximativ 1,36 dolari.

"Deprecierea dolarului vine de la bancile centrale din Asia, care vand dolari in fiecare zi pentru a scapa de achizitiile efectuate prin interventii pe piata. Ne asteptam ca deprecierea dolarului sa continue, iar euro sa se intareasca cu inca 10% in raport cu moneda americana", a afirmat Douglas Borthwick, seful divizie de trading la Faros.

O depreciere de 10%, la peste 1.5 dolari pe euro ar aduce dolarul la cel mai scazut nivel incepand din decembrie 2009.

Valuta americana a urcat pana la 1,187 dolari pe euro in iunie, cea mai buna cotatie din ultimii patru ani, din cauza temerilor legate de datoriile si deficitele bugetare ale unor state europene, ca Grecia, Spania sau Portugalia.

Potrivit datelor Fondului Monetar International, 62,1% din rezervele valutare la nivel mondial constau din dolari la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, in urcare de la 61,75 in martie. Cota euro a coborat la 26,5% in aceeasi perioada, de la 27,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs, #dolar, #euro, #lei, #moneda, #nationala, #valutar , #Asia