Analistii financiari avertizeaza: Gradul de indatorare a populatiei din Asia, similar cu cel din SUA

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 12:32
1862 citiri
Analistii financiari avertizeaza: Gradul de indatorare a populatiei din Asia, similar cu cel din SUA

Boom-ul consumului in economiile emergente din Asia reflecta dezvoltarea economica a regiunii, insa aceasta implica, de asemenea, si un acces mai usor la creditele bancare. Prin urmare, gradul de indatorare excesiv al populatiei in unele tari din regiune ar putea afecta negativ activitatea economica pe termen mediu, potrivit unui studiu realizat de Coface.

Economiile asiatice au rezistat dublei lovituri a crizei globale din 2008-2009 si cea a datoriilor suverane din zona Euro, ca urmare a dinamicii consumului populatiei.

De exemplu, din 1995, consumul pe cap de locuitor aproape s-a triplat in China si s-a dublat in India, ilustrand un progres in tarile mai putin dezvoltate. Acest progres, incomplet in momentul de fata, va continua pe termen lung si va fi stimulat de catre expansiunea clasei de mijloc din Asia.

Ca o consecinta a cresterii PIB-ului sustinuta si de politicile publice de sustinere a consumului, venitul populatiei este in crestere.

Patru tari sunt cele mai expuse riscului

In 2012, raportul dintre gradul de indatorare a populatiei si venitul disponibil a fost de 194% in Malaezia, 166% in Coreea de Sud, 134% in Singapore si 112% in Tailanda, in timp ce in SUA a fost de 130% in 2008 la inceputul crizei creditelor ipotecare.

Rezultatul a fost un grad de indatorare a populatiei din SUA mai mare in 2008 si a celei din Spania in 2012 (unde reprezinta clar cauza recesiunii).

Coreea de Sud este cea care domina Top 4: structura datoriei sale este un factor de risc suplimentar, deoarece procentul de credite ipotecare cu dobanda variabila a ajuns la 55%, comparativ cu doar 10% in SUA anului 2009.

Mai mult decat atat, aceasta datorie excesiva cauzata de creditele prea dinamice poate face tarile din Asia si mai vulnerabile pe termen mediu, cu finantari externe volatile, cauzand astfel pierderi de capital. De asemenea, poate duce la deprecieri bruste ale cursului de schimb, precum cele observate in timpul verii anului 2013.

"Comparatia cu situatia datoriilor populatiei din SUA la momentul crizei din 2008 nu inseamna neaparat ca o criza de o amploare similara este iminenta in tarile in curs de dezvoltare din Asia. Dar un consum moderat al populatiei va fi necesar in anii urmatori.

Pentru a acoperi riscul de supra-indatorare a populatiei prezent in economie si in sectorul bancar, autoritatile locale trebuie sa ia masuri preventive, precum politici monetare si reguli 'prudentiale' mai stricte", a declarat Julien Marcilly, Coordonatorul Departamentului de Risc de Tara din cadrul Coface.

Evaluari revizuite ale riscului de tara

Coface prezinta o perspectiva optimista cu privire la riscurile intampinate de companiile din Statele Unite ale Americii si una ingrijoratoare fata de tarile in curs de dezvoltare, precum Brazilia si Tailanda.

In Statele Unite, cresterea economica si increderea liderilor mediului de afaceri incep sa revina.

Per ansamblu, economiile avansate se refac: dupa doi ani de recesiune, zona Euro va inregistra o crestere modesta, dar pozitiva in 2014 (+1%).Insa preocuparile vin de la tarile in curs de dezvoltare, care se confrunta cu un declin structural in crestere (estimat la 4,8% per total in 2014), chiar daca tarile din regiunea BRICS vor beneficia indirect de recuperare in economiile avansate.

SUA: Perspectiva de crestere sustenabila si echilibrata (estimata la 1,5% in 2013 si 2,2% in 2014) a fost declansatoarea reevaluarii de catre Coface a Statelor Unite pentru clasa de risc A2, cu monitorizare pozitiva, in pofida presiunilor bugetare actuale.

Mediul investitional este acum unul puternic. Consumul privat progreseaza intr-o masura mai buna decat inainte de criza, datorita gospodariilor care si-au scazut gradul de indatorare.

Desi suspendarea activitatii guvernului a fost o surpriza, nu ar trebui sa aiba un efect semnificativ asupra mediului de afaceri, cu conditia de a nu se manifesta pe termen lung. Cu toate acestea, incertitudinile legate de plafonul datoriei publice din SUA raman in picioare, iar riscul de nerecuperare nu poate fi exclus.

Brazilia: Cresterea economica in Brazilia este dezamagitoare (estimata la 2,3% in acest an si 2,9% in 2014), ca urmare a consumului privat mai putin optimist si a investitiilor destul de scazute. Originile dificultatilor economice sunt structurale.

Lipsa infrastructurii a limitat destul de mult mediul de afaceri. Majorarea ratelor dobanzii (Selic) poate ajunge la aproape 10% la sfarsitul anului 2013, astfel evitandu-se orice perspectiva semnificativa de recuperare.

Incetinirea ritmului de crestere a consumului afecteaza industrii si companii care depind de el: electrocasnice, automobile si electronice. Majorarea ratelor dobanzilor si preturile umflate pentru componente si masini importate, ca urmare a deprecierii reale, sunt amplificate de taxele si costurile de productie mereu mari. Companiile ezita astfel sa isi accelereze investitiile.

Tailanda: Nivelul riscurilor este in crestere in Tailanda, a carei evaluare A3 este acum monitorizata negativ. Cresterea economica a scazut dramatic in 2013 si va ramane constransa de gradul de indatorare a populatiei (80% din PIB) in 2014. Masurile de stimulare anterioare nu isi mai fac resimtite efectele.

In plus, tara va continua sa sufere din cauza incetinirii exporturilor, in special cele direct corelate de incetinirea Chinei.

#gard indatorare, #populatie ASIA, #crestere economica, #grad indatorare SUA , #Asia