Indonezia ar putea deveni a saptea economie mondiala pana in 2030

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:45
1449 citiri
Indonezia ar putea deveni a saptea economie mondiala pana in 2030

Indonezia, cea mai populata tara din Asia de Sud-Est, ar putea sa devanseze Marea Britanie pentru a deveni a saptea economie mondiala pana in 2030, daca va reusi sa profite de cresterea rapida a numarului de consumatori, arata un raport publicat de firma de consultanta McKinsey Global Institute.

Raportul sustine ca populatia tanara, urbanizarea rapida si cresterea clasei de mijloc sunt motivele care vor face ca economia de 850 de miliarde de dolari a Indoneziei sa urce noua locuri, de pe locul 16 in prezent pana pe locul 7 in 2030, in topul celor mai mari economii mondiale, transmite Reuters.

Potrivit acestui raport, economia Indoneziei va fi stimulata de adaugarea a 90 de milioane de noi consumatori care vor face ca clasa de consum din Indonezia sa fie devansata doar de China si India. In plus, populatia relativ tanara va contribui la cresterea productivitatii Indoneziei. McKinsey estimeaza ca 70% din populatia Indoneziei va ramane in varsta apta de munca (15-64 de ani) in urmatorii 18 ani.

"Indonezia are o populatie mult mai tanara, productiva si in crestere. Este vorba de o perspectiva demografica diferit fata de situatia din multe economii din Europa Occidentala, unde forta de munca va fi fie statica sau va scadea in viitor", a declarat presedintele McKinsey & Company, Raoul Oberman.

In plus, ritmul rapid de urbanizare al Indoneziei, in special in micile orase, va contribui semnificativ la cresterea economica a tarii. McKinsey estimeaza ca in 2030 aproximativ 86% din Produsul Intern Brut va fi asigurat de zonele urbane.

Raportul atrage insa atentia asupra provocarilor care trebuie solutionate, printre care se numara productivitatea scazuta a muncii, cresterea inegalitatilor si cresterea exploziva a cererii consumatorilor.

"Va fi nevoie sa adaugam 60 de milioane de muncitori calificati si semi-calificati in urmatoarele doua decenii", a declarat presedintele PT McKinsey Indonesia, Arief Budiman.

In ultimi ani Indonezia a inregistrat un ritm mediu de crestere a PIB de peste 5% insa pentru a deveni a saptea economie mondiala trebuie sa inregistreze un ritm anal de crestere de 6%, tinta care poate fi atinsa considera McKinsey.

#Indonezia economie, #Indonezia crestere economica, #Indonezia economie mondiala , #Asia