ISIL migreaza? Australienii se tem ca jihadistii vor sa creeze un califat in Indonezia

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 15:06
1906 citiri
ISIL migreaza? Australienii se tem ca jihadistii vor sa creeze un califat in Indonezia
Foto: Flickr/Day Donaldson

Fortele de Securitate din Australia trag un serios semnal de alarma fata de intentiile gruparii teroriste Statul Islamic (ISIL) de a ocupa noi teritorii in afara Orientului Mijlociu pentru infiintarea de noi califate islamice.

Oficialii australieni cred ca planurile liderilor teroristilor vizeaza crearea unui "califat indepartat" in Indonezia, tara cu cel mai mare numar de musulmani de pe glob, anunta revista Business Insider.

Stare de alerta

Autoritatile din Indonezia sunt in stare de alerta de mai bine de trei zile, raidurile fortelor anti-teroriste din insula Java scotand la iveala un complot in care 9 extremisti ai Statului Islamic planuiau sa atace mall-uri, statii de politie si cartiere ale unor minoritati etnice in timpul vacantei de Sarbatori.

George Brandis, procurorul general al Australiei, considera ca pericolul reprezentat de ISIL este mai mare ca oricand pentru statele din regiunea Asia-Pacific si atrage atentia riscurilor pe care acesta le comporta fata de interesele aliatilor occidentali in zona.

"ISIL are ambitia de a-si creste prezenta si activitatea in Indonezia fie direct, fie prin surogate. Ati auzit de expresia califat indepartat?

ISIL a declarat ca vrea sa creeze astfel de regiuni in afara Orientului Mijlociu, acestea fiind de fapt califate provinciale. Indonezia se prezinta ca o regiune buna pentru ambitiile gruparii", afirma Brandis intr-un interviu pentru ziarul The Australian.

Autoritatile din Indonezia au suplimentat cu 150.000 numarul trupelor de securitate care asigura paza pe langa ambasadele straine, aeroporturi, centre comerciale, biserici si palatul prezidential din Jakarta.

"Exista posibilitatea sa fie si alte grupari teroriste, iar noi vom continua sa le cautam", a explicat seful politiei din Indonezia, generalul Badrodin Haiti.

Extremisti la tot pasul

"Grupul arestat in weekend a colaborat cu cei care s-au intors din razboiul din Siria. Mesajele dintre ei faceau referire la un 'concert' pe care voiau sa il organizeze pentru a atrage atentia presei internationale asupra existentei lor in regiune.

Inainte, termenul pentru un atentat sinucigas era 'mireasa', poate ca acum 'concert' este noul cod pentru aceste actiuni", spune seful politiei din Indonezia.

Asupra celor 9 suspecti arestati s-au gasit materiale explozibile si un steag cu insemnele Statului Islamic.

Indonezia nu a fost ferita de dezvoltarea gruparilor extremiste in randul populatiei musulmane din tara. Cea mai cunoscuta, Jemaah Islamiyah, se face vinovata si de atentatul din 2002 din Bali soldat cu 202 victime.

Cu toate acestea, Jeemah Islamiyah este o grupare afiliata curentului extremist reprezentat de teroristii al Qaida, care se opune pretentiilor ISIL de a declara regiunile ocupate drept Califate Islamice.

Reprezentanti ai serviciilor anti-teroriste din Australia considera ca Indonezia, vecinul nordic al tarii, poate deveni un centru regional in care miscarile extremiste sa se dezvolte aproape liber.

Chiar daca, pentru moment, ISIL nu pare sa aiba capacitatea logistica de a crea un califat in Indonezia, oficialii nu exclud posibilitatea ca gruparea terorista sa isi creeze baze de operatiuni permanente in regiune.

"Aparitia si evolutia Statului Islamic in Orientul Mijlociu a fost un eveniment care a a destabilizat securitatea Australiei, a Indoneziei si pe cea a partenerilor strategici din regiune", a afirmat si ministrul australian al Justitiei, Michael Keenan.

#atentate Statul Islamic, #califat islamic Indonezia, #securitate regiunea Asia Pacific, #migratie teroristi ISIL , #Asia