Japonia - Jandarmul Asiei. Tokyo se ofera sa inarmeze armata filipineza cu avioane de patrulare

Joi, 06 August 2015, ora 17:04
1956 citiri
Japonia - Jandarmul Asiei. Tokyo se ofera sa inarmeze armata filipineza cu avioane de patrulare
Foto: Wikimedia

Scandalul bazelor militare ridicate de China pe mai multe insule artificiale din Marea Chinei de Sud ii forteaza pe oficialii de la Tokyo sa intervina pentru a ajuta aliatii din zona Asiei de sud-est.

Mai multe surse au confirmat pentru Reuters ca Japonia a inaintat o propunere guvernului de la Manila de a-i dona 3 avioane Beechcraft TC-90 King, destinate operatiunilor de patrulare.

Cu ochii pe chinezi

Operatiunile de amenajare a insulelor artificiale din arhipelagul Spratly derulate de China au iscat o adevarata tevatura in regiune, Vietnam, Taiwan, Brunei, Malaezia si Filipine revendicand aceleasi teritorii.

Filipinezii, mizand si pe sustinerea SUA, au decis chiar sa supravegheze activitatea fortelor navale ale Chinei din zona. Oficialii de la Manila isi doreau cateva aeronave Lockheed Martin P3-C, specializate in depistarea submarinelor.

Pana la urma, se pare ca vor trebui sa se multumeasca cu o eventuala donatie de avioane Beechcraft TC-90 venita din partea Japoniei.

"Pentru moment, discutiile sunt in faza incipienta si trebuie sa depaseasca anumite obstacole legale", au mentionat sursele citate de Reuters.

Aceasta inseamna ca va mai dura pana cand oficialii niponi vor putea sa transmita o oferta concreta omologilor filipinezi pentru a trece apoi la semnarea actelor.

TC-90 este un avion scoala pentru pilotii militari japonezi, dar oficialii din cadrul ministerului Apararii de la Manila au declarat ca deocamdata nu au primit nicio propunere de donatie in acest sens.

"Aviatia filipineza nu dispune de aeronavele necesare pentru efectuarea unor misiuni de patrulare", a spus sub protectia anonimatului un reprezentant al guvernului nipon, aratand ca Japonia, desi nu are pretentii teritoriale in acea regiune, se declara alarmata de tensiunile recent aparute.

Zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud este una dintre caile de navigatie folosite de peste 35% din vasele comerciale de pe glob, inclusiv cele ale Japoniei.

Orice tip de aeronava donata aviatiei militare din Filipine reprezinta o imbunatatire a flotei, pilotii filipinezi evoluand acum pe cateva avioane depasite moral si fizic.

Tensiuni intre Beijing si Tokyo

O eventuala echipare a aviatiei filipineze cu avioane de patrulare ar insemna un suces politic in ageda premierului japonez Shinzo Abe, dar ar infuria si mai mult Beijingul, care deja aduce reprosuri Japoniei ca intervine prea mult in disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii din Japonia a recunoscut ca se poarta o serie de negocieri pentru o posibila cooperare in privinta furnizarii de tehnica militara pentru Filipine, dar nu exista inca un plan concret de a dona avioanele TC-90.

In schimb, Ministrul Apararii de la Beijing s-a aratat ingrijorat de existenta unui asemenea scenariu.

"Speram ca programul de cooperare militara intre cele doua tari sa asigure pacea si stabilitatea in regiune, si nu contrariul", a declarat Chang Wanquan.

Piedici legale

Pentru Japonia, piedicile pot veni si din interior, legislatia impunand ca tehnica militara second-hand sa fie vanduta obligatoriu la pretul pietei.

Deocamdata oficialii si parlamentarii niponi se gandesc sa aduca amendamente radicale acestei legi, pentru a crea un precedent in sustinerea cu tehnica militara a natiunilor aliate din Asia

Surse militare din Japonia sustin ca aparatura radar de monitorizare si detectare a navelor inamice poate fi usor instalata pe un aparat de zbor TC-90.

In acelasi timp, cativa militari de rang inalt din aviatia filipineza au declarat ca pretentia de a achizitiona, opera si intretine mult mai scumpele aeronave Lockheed Martin P3-C ar fi o caciula prea mare si pentru guvernul de la Manila si pentru piloti.

Ultima actiune militara desfasurata de Japonia si Filipine a constat intr-un exercitiu comun al flotelor celor doua tari, desfasurat in primavara chiar in Marea Chinei de Sud.

In iunie, presedintele filipinez Benigno Aquino si premierul Shinzo Abe au cazut de acord sa inceapa negocieri pentru a da liber acces navelor militare si avioanelor japoneze in porturile filipineze pentru alimentare si aprovizionare.

Surse din interiorul Pentagonului sustin ca relatia dintre cele doua tari este incurajata de Washington, Statele Unite avand semnate tratate de alianta si cooperare atat cu Tokyo, cat si cu Manila.

#tensiuni Asia, #insule artificiale China, #avioane militare Japonia, #misiuni patrulare , #Asia