Liderii G20 vor sa limiteze dezechilibrele comerciale si monetare

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 16:15
1560 citiri
Liderii G20 vor sa limiteze dezechilibrele comerciale si monetare

Liderii G20 au convenit crearea unui set de indicatori care sa semnaleze din timp riscul producerii unei crize economice, in conditiile in care oficialii europeni din acest for vor participa vineri, la Seul, la o intalnire de urgenta privind datoriile Irlandei, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Ministrii de Finante din G20 vor stabili anul viitor un set de indicatori orientativi meniti sa identifice dezechilibrele economice mari, precum si masurile de rezolvare a acestora, se arata intr-un comunicat al participantilor.

"Dezvoltarea neuniforma si amplificatea dezechilibrelor alimenteaza tentatia de a renunta la solutiile globale in favoarea unor actiuni necoordonate. Astfel de actiuni vor inrautati perspectivele tuturor", potrivit comunicatului.

Acordul va transfera atentia de la disputa dintre SUA si China referitoare la cotatia yuanului, intrucat se concentreaza pe masurile tuturor statelor membre ale G20 de a limita dezechilibrele comerciale si monetare, a declarat presedintele fara rol executiv al Morgan Stanley in Asia, Stephen Roach.

"Documentul confera G20 un cadru mai fiabil pentru solutionarea problemei dezechilibrelor. Este o alternativa mai sigura decat incercarea de a rezolva o chestiune multilaterala printr-o disputa valutara", a aratat Roach.

Un oficial american a declarat ca la intalnire s-a stabilit ca modificarile de curs valutar sa aiba loc treptat, el adaugand ca Statele Unite sunt incurajate de progresele realizate in privinta monedei chinezesti.

Pe de alta parte, reprezentantii UE in G20 se vor intalni vineri pentru a discuta problema cresterii puternice a costului datoriilor Irlandei.

#criza, #economica, #risc dezechilibre , #Asia