O noua specie de pasare, descoperita in Cambodgia

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 09:17
1534 citiri
O noua specie de pasare, descoperita in Cambodgia

O noua specie de pasare, cu o coroana de pene portocalii pe cap, a fost descoperita in capitala cambodgiana, Phnom Penh, a anuntat miercuri, intr-un comunicat, Wildlife Conservation Society (WCS). Organizatia a adaugat ca habitatul sau este in pericol.

"Orthotomus chaktomuk" (sau croitoreasa cambodgiana) a fost zarita in cateva locuri din Phnom Penh si in jurul acestui oras de 1,5 milioane de locuitori. Pasarea are "penajul gri, roscat si alb, precum si un strigat puternic", arata WCS, care a facut descoperirea alaturi de BirdLife International si alti oameni de stiinta, potrivit AFP.

"Este extraordinara descoperirea unei specii neclasate de pasare intr-un oras foarte populat", spune Simon Mahood de la WCS. "Descoperirea arata ca se pot gasi noi specii de pasari in locuri obisnuite si surprinzatoare", adauga el.

Croitoreasa cambodgiana traieste in tufisurile din campie, putin prezente la Phnom Penh, dar des intalnite in jurul capitalei si care adapostesc "un numar mare" de exemplare. "Cred ca aceasta pasare traieste si in alte parti ale tarii", a declarat AFP Hong Chamnan de la serviciul cambodgian pentru Paduri, care a colaborat cu oamenii de stiinta.

Acestia recomanda inscrierea pasarii ca "aproape amenintata" pe lista rosie a UICN (Uniunea internationala pentru conservarea naturii), pentru ca "habitatul sau dispare", specia putand fi afectata de dezvoltarea agricola si urbana, potrivit comunicatului.

"In Asia exista o concentrare spectaculoasa de pasari, supuse insa unor amenintari tot mai mari, de la proiectele de dezvoltare la scara mare la vanatoare", arata Steve Zack, specialist in conservarea pasarilor la WCS. "Sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege mai bine repartitia si datele ecologice ale acestei noi specii, pentru a determina nevoile de conservare", adauga el.

Regiunea Marelui Mekong (Vietnam, Cambodgia, Laos, Thailanda, Birmania si provincia chineza Yunnan) dispune de o biodiversitate extrem de bogata si in fiecare an sunt descoperite noi specii. Numai in 2011 au fost identificate peste 120.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#descoperire specii pasari, #pasari protejate, #pasari Asia , #Asia