Producatorii ameninta: Ciocolata ar putea deveni un lux peste 6 ani

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 08:29
1844 citiri
Producatorii ameninta: Ciocolata ar putea deveni un lux peste 6 ani
Foto: The Atlantic

Lumea este pe punctul de a ramane fara ciocolata si nici macar eforturile de protejare a recoltei de cacao nu pot face fata cresterii cererii din Asia, au avertizat companiile din industrie.

Compania elvetiana Barry Callebaut Group s-a alaturat expertilor din industrie exprimandu-si ingrijorari cu privire la "un potential deficit de cacao pana in 2020", care s-a scumpit cu 25% in ultimul an, scrie The Times of India.

Barry Callebaut a anuntat ca a vandut peste 1,7 milioane de tone de ciocolata in ultimele 12 luni, ceea ce reprezinta o crestere anuala de peste 11,8%.

Compania a reiterat, de asemenea, si temerile ridicate de compania Mars cu privire la un deficit global de cacao si impactul pe care l-ar putea avea asupra consumatorului individual.

Cacaoa se va alatura caviarului, in topul delicateselor rare

Fiona Dawson, presedintele Mars, a avertizat in 2012 ca sectorul de cacao "poate avea parte de un deficit de un milion de tone pana in 2020, din cauza presiunilor in crestere, de natura economica si de mediu, asupra producatorilor de cacao".

Barry Callebaut a anuntat ca preturile pentru cacao s-au majorat in ultimul an de la circa 1.600 lire sterline pe tona, la peste 2.000 de lire sterline pe tona - in ciuda recoltei bune, inclusiv in Coasta de Fildes si Ghana. Aceasta crestere a preturilor, a anuntat compania, "a fost alimentata de temerile legate de izbucnirea Ebola in unele tari vest-africane, de prognozele elNino, precum si de speculatiile financiare".

In ciuda avertismentelor privind deficitul, cresterea cererii de ciocolata a fost de aproape sapte ori mai mare in Asia, comparativ cu cea a pietelor traditionale europene, a mai spus producatorul.

In America de Sud, piata ciocolatei s-a majorat cu 7%. Brazilia, candva cel mai mare producator de cacao, a devenit, recent, importator.

In prezent se fac eforturi pentru a solutiona problemele cu care se confrunta aceasta industrie. In luna iunie, Barry Callebaut a organizat cea de a doua conferinta anuala "Chocovision" pentru incurajarea colaborarii dintre companiile implicate.

Dar exista temeri ca repetatele avertismente din anii anteriori nu fost ascultate.

Inca din 2010, John Mason de la Nature Conservation Research Council, a prezis ca, "in 20 de ani, ciocolata va fi precum caviarul". "Va deveni atat de rara si scumpa, incat omul de ran, pur si simplu, nu si-o va mai putea permite", spunea acesta.

#cacao criza, #industrie ciocolata , #Asia