"Sfanta Treime" din Coreea de Nord si cultul personalitatii. Cum s-a impus dinastia Kim

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:59
2921 citiri
"Sfanta Treime" din Coreea de Nord si cultul personalitatii. Cum s-a impus dinastia Kim
Kim Jong-Il, Kim Il-sung şi Kim Jong-un Sursa foto: Telegraph.co.uk

La inceputul anilor '50, statutul lui Kim Il-sung era deja consolidat in Coreea de Nord. Proclamat la moartea sa "presedinte etern al Republicii", fostul lider le-a lasat urmasilor o grea mostenire.

Cultul personalitatii se dezvolta treptat in Coreea de Nord, in timp ce Kim Il-sung facea tot posibilul pentru a-si cunoaste tara: calatorea kilometri intregi pana in cele mai indepartate regiuni pentru ca oamenii sa creada ca le este aproape, iar fiecare cuvant al sau era inregistrat de oficialii partidului.

Ani de zile, nord-coreenii au expus in propriile case portrete ale conducatorului. Pana in anii '80, toata lumea ajunsese sa poarte insigne cu portretul lui Kim. Printre altele, masura ii ajuta pe oficialii partidului sa diferentieze localnicii de turisti.

In aceste conditii, poporul - pe de o parte intoxicat de propaganda continua si, pe de alta parte, supus presiunilor si temerilor - a ajuns sa il priveasca nu doar ca pe un conducator, ci ca pe un "semizeu", scrie cercetatoarea Helen-Louise Hunter.

Citeste mai multe despre "Sfanta Treime" din Coreea de Nord si cultul personalitatii: cum s-a impus dinastia Kim pe Adevarul.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducere Coreea de Nord, #regim politic Coreea Nord, #dinastie Kim Coreea Nord, #cultul personalitatii Coreea Nord , #Asia