Turkmenistanul a exagerat volumul rezervelor sale de gaz

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 13:31
1359 citiri
Turkmenistanul a exagerat volumul rezervelor sale de gaz

Turkmenistanul, tara din Asia Centrala curtata pentru resursele sale energetice, ar fi exagerat datele privitoare la nivelul rezervelor sale de gaz, scrie cotidianul rus Vremia Novostei, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Potrivit cotidianului, care citeaza surse din industria energetica a Turkmenistanului, aceasta chestiune, care a provocat un scandal si demiteri in sectorul energetic al tarii, a fost descoperita cand companii straine doritoare sa investeasca in aceasta tara au reusit sa procure documente tehnice privitoare la zacaminte.

Calitatea proasta a acestor documente, obtinute pe cai complicate, le-a atras atentia.

Ashabad i-a cerut anul trecut auditorului specializat Gaffney, Cline & Associates sa evalueze amploarea rezervelor tarii, iar estimarile sale l-au facut sa claseze zacamantul din South Iolotan-Osman pe locul 4 sau 5 in lume. Insa studiul s-a bazat pe date "falsificate", potrivit sursei.

"S-a dovedit ca rezervele turkmene atat de laudate au fost exagerate de cel putin doua sau trei ori", spune cotidianul.

Afacerea a permis apoi sa se afle ca Gaffney, Cline & Associates nu a avut de fapt acces la date obiective legate de zacaminte, ci numai la cifrele furnizate de specialistii turkmeni. 

 

#Turkmenistan, # volum, # rezerve, # gaze , #Asia