Accentuarea apetitului de risc a depreciat yenul pe pietele internationale

Luni, 04 Februarie 2008, ora 15:56
1209 citiri
Accentuarea apetitului de risc a depreciat yenul pe pietele internationale

Yenul s-a depreciat masiv, luni, in contextul in care cresterile de pe pietele internationale de capital au indicat o tendinta de revenire a apetitului de risc, iar dolarul a stagnat fata de un cos de valute principale, consemneaza Reuters.

Yenul s-a depreciat cu 0,3% fata de dolar, pana la un nivel de 106,95 yeni/dolar, iar moneda unica europeana s-a apreciat cu 0,4% fata de cea japoneza, pana la o cotatie de 158,45 yeni/euro.

Dupa ce saptamana trecuta a fost afectat negativ de o serie de evolutii ale economiei americane, printre care micsorarea masiva a dobanzii de politica monetara a Federal Reserve, incetinierea cresterii economice si statisticile pentru piata muncii, cursul dolarului a recuperat luni.

Castigurile de pe pietele internationale de capital, de asemenea, i-au incurajat pe investitori sa vanda valute cu randament mic, cum ar fi yenul japonez sau francul elvetian, pentru a cumpara valute cu randament mare, ca dolarul australian sau euro.

Dupa statisticile americane de saptamana trecuta, investitorii vor fi atenti la sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) si a celei din Australia.

Analisti estimeaza ca banca centrala a Australiei, The Reserve Bank of Australia, va majora dobanda sa de referinta, iar Banca Centrala Europeana va mentine dobanda sa de politica monetara la nivelul actual de 4%. Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, ar putea cobori, insa, dobanda sa cheie, desi lira sterlina s-a apreciat dupa vanzarea masiva de la inceputul saptamanii trecute.

"Evolutia de pe pietele de capital este pozitiva si, in pofida statisticilor slabe pentru piata americana a muncii, pe piata exista un apetit de risc destul de accentuat, care sustine tranzactiile speculative", a aratat un strateg pentru piete valutare de la Dresdner Kleinwort, Niels From.

"Evenimentul cheie de saptamana aceasta va fi sedinta de politica monetara a BCE. Jucatorii de pe piata urmaresc retorica pe care o va avea comunicatul Bancii Centrale Europene si o posibila micsorare a dobanzii de referinta din Marea Britanie. intrebarea care se pune este daca BCE isi va mentine sau nu tonul radical", a mai aratat Niels From.

Euro a crescut cu 0,1% fata de dolar, pana la un nivel de 1,4817 dolari/euro, in contextul in care dolarul a recuperat fata de cotatiile minime ale ultimelor doua luni, de 1,4956 dolari/euro de la sfarsitul saptamanii trecute si de la minimul istoric, de 1,4966 dolari/euro, inregistrat in noiembrie 2007.

Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu un cos alcatuit din sase valute principale, a stagnat la un nivel de 75,45 de puncte.

Evolutia de pe pietele de capital a fost un element de baza care a sustinut miscarile de pe piata valutara, deoarece investitorii au considerat ca evolutia bursiera este un fel de barometru de risc. Astfel, cresterile de pe pietele de capital au tendinta de a sustine aprecierea valutelor cu randament mare in detrimentul activelor cu randament mic.

Indicele principal Nikkei al Bursei de Valori de la Tokyo a urcat cu 2,7%, in timp ce indicele principal al actiunilor europene, FTSEurofirst 300, a inregistrat o crestere de aproape 1% la mijlocul sedintei de tranzactionare.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.