Australia, noul lider mondial al petrolului? Continentul ar putea obtine independenta energetica absoluta

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 10:58
3616 citiri
Australia, noul lider mondial al petrolului? Continentul ar putea obtine independenta energetica absoluta

Compania australiana Linc Energy a anuntat descoperirea unui urias zacamant de petrol pe teritoriului Australiei comparabil cu rezervele de petrol ale Arabiei Saudite.

Potrivit acesteia, zacamantul de sisturi bituminoase se afla in desertul Arkaringa, nu departe de orasul Coober Pedy, dar extractia sa va constitui o provocare dificila din punct de vedere tehnic, relateaza BFM.

Petrolul din Arkaringa este ascuns intr-un strat masiv de sist, cu o grosime de 1-2 km, unde se afla in forma lichida.

In general, petrolul din sisturile bituminoase se extrage prin zdrobirea si incalzirea sisturilor, ceea ce permite materiei organice sa ajunga la un grad de incalzire suficient pentru a trece in stare lichida. Titeiul din Arkaringa ar putea fi extras prin metoda moderna de fracturare hidraulica, sustin expertii australieni.

Zacamantul din Arkaringa a fost estimat de catre expertii locali la 103-233 miliarde de barili. In orice caz, Arkaringa contine mai mult petrol decat toate zacamintele prospectate pana acum pe intreg continentul australian si se apreciaza ca exploatarea sa ar putea oferi Australiei independenta energetica absoluta.

Pentru comparatie, rezervele de petrol ale Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, sunt estimate in prezent la 263 miliarde de barili.

Linc Energy a cheltuit deja aproape 136 milioane de dolari pentru lucrarile de prospectiune la Arkaringa si, in prezent, este in cautarea unui potential investitor pentru urmatoarea etapa a proiectului.

In momentul de fata, lider in privinta rezervelor de petrol este considerata Venezuela. Conform estimarilor expertilor British Petroleum, rezervele Venezuelei se ridica la 296,5 miliarde de barili.

#gaze sist Australia, #zacaminte petrol Australia, #Australia zacaminte gaze sist , #Australia