BM: Economia mondiala a intrat intr-o noua furtuna

Sambata, 13 August 2011, ora 11:29
1289 citiri
BM: Economia mondiala a intrat intr-o noua furtuna

Economia mondiala a intrat intr-o noua furtuna diferita de cea din 2008, care lasa o foarte mica marja de manevra pentru tarile cele mai dezvoltate, a afirmat, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, potrivit AFP.

Problema datoriei tarilor europene, a estimat el, este mult mai ingrijoratoare in viitorul apropiat decat consecintele 'pe teremen mediu si lung' a retrogradarii, pentru prima data in istorie, a ratingului de creditare din SUA, care a provocat panica pe piete.

'Suntem la inceputul unei furtuni noi si diferite, nu este aceeasi criza ca in 2008', a afirmat el intr-un interviu publicat sambata de saptamanalul australian Weekend Australian.

'In ultimele doua saptamani, am trecut de la o recuperare dificila - cu o crestere buna pentru tarile emergente si pentru cateva tari, cum ar fi Australia, insa mult mai ezitanta pentru tarile cele mai dezvoltate - la o faza noua si mai periculoasa', a spus presedintele Bancii Mondiale.

Criza din zona euro 'ar putea fi problema cea mai importanta' a economiei mondiale, a adaugat Robert Zoellick, cerand tarilor europene sa ia masurile necesare cat mai rapid posibil.

'Cu cat astepti mai mult, cu atat masurile vor fi mai severe - aceasta este lectia pe care am invatat-o in 2008', a mai afirmat el, incurajandu-l pe premierul britanic David Cameron sa mentina, in pofida revoltelor, masurile de austeritate, care sunt 'cu adevarat necesare'.

Presedintele Bancii Mondiale a estimat totodata ca aceasta criza a fost pe cale de a transfera 'foarte repede din punct de vedere istoric' puterea economica a Occidentului catre China, care poate insa 'sa nu-si asume acest rol', preocupata fiind de propriile sale probleme.

#criza economica, #zona euro, #criza datorii suverane, #rating creditare sua, #banca mondiala , #Australia