Economia Australiei a inregistrat o crestere peste asteptari

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 09:09
2919 citiri
Economia Australiei a inregistrat o crestere peste asteptari

Economia australiana a inregistrat o crestere puternica in al doilea trimestru, cu o crestere peste asteptari de 1.2% generata de investitiile in afaceri, cheltuielile domestice si o consolidare a depozitelor.

Cifrele Produsului Intern Brut, care au aparut dupa ce contractarea economiei a fost estimata la 0.9% la sfarsitul trimestrului incheiat in luna martie, semnaleaza o revenire in Australia, dupa ce sectoarele agricole si miniere au fost distruse de inundatii si cicloni la inceputul anului, relateaza Financial Times.

Majoritatea economistilor au prevazut o crestere intre 0.9% si 1% in acel trimestru, insa veniturile externe au contribuit la o crestere economica anuala de 1.4%.

"Ne asteptam ca investitiile si expoturile sa sustina in continuare economia peste tendinta de crestere in anul urmator", a declarat Annette Beacher, seful TD Securities pe Asia-Pacific, care adauga ca se asteapta ca PIB-ul sa creasca pana la 2 procente in 2011 si pana la 4.5% in 2012.

Cu toate acestea, cifra de import, care au depasit cifra de export, a tras in jos PIB-ul cu 0.5 puncte procentuale.

Banca Centrala a Australiei, care a lasat marti ratele de interes la 4.75%, a avertizat ca nesiguranta din Europa si SUA ar putea afecta increderea populatiei si in Australia.

"Economia Australiei se confrunta cu un set complex si puternic de forte", sustine Glenn Stevens, guvernatorul Reserve Bank of Australia. "Cresterea economica a fost neuniforma, iar ingrijorarile financiare continua sa se repete, in conditiile in care sentimentele negative, dar si cele pozitive, afecteaza pietele globale", adauga oficialul.

In plus, ariile din economie care nu tin de resurse au fost mai slabe decat se anticipa la inceputul anului, in timp ce revenirea zonelor miniere din Queensland dupa inundatii a durat mai mult decat era de asteptat, declara guvernatorul Glenn Stevens.

Totusi, Wayne Swan, seful trezoreriei australiene, a declarat ca cifrele PIB-ului au generat incredere in economia nationala, intr-o perioada in care multe dintre tarile avansate din lume se zbat in criza.

"Avem o economie cu investitii solide, venituri crescute, cu un consum sustenabil si rata mica de somaje, iar toate aceste atribute reprezinta bazele unei economii cu adevarat puternice", a declarat Swan.

Dolarul australian a crescut dupa prezentarea raportului privind PIB-ul, de la 1.0539 dolari pana la 1.0568 dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie australia, # crestere economica, # dolarul australian , #Australia