Statul Islamic are o noua tinta: Australia. Jihadistii, indemnati sa atace pe plaje si la Opera

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 13:44
5078 citiri
Statul Islamic are o noua tinta: Australia. Jihadistii, indemnati sa atace pe plaje si la Opera
Foto: Tharunka.arc.unsw.edu.au

Liderii Statului Islamic par sa fi pus ochii pe o tinta de proportii din lumea occidentala, Australia, indemnand adeptii miscarii teroriste sa execute atentate in diverse spatii publice frecventate de localnici si turisti.

Opera din Sydney, stadionul de cricket din Melbourne sau plaja Bondi sunt tintele pe care liderii gruparii teroriste le-ar dori lovite de teroristi singuratici, anunta IB Times.

Un articol aparut in publicatia Rumiyah, editata de gruparea ISIL, ii indeamna pe jihadisti sa ucida prin diverse mijloace, injughiind, otravind sau oricum altcumva, "necredinciosii" din Australia, relateaza ziarul Sydney Morning Herald.

"Injunghiati-i, impuscati-i, otraviti-i si calcati-i cu masinile. Omorati-i acolo unde ii gasiti, pana cand aura lor de aroganta va fi coplesita de teroare si se vor trezi in genunchi, franti de regretul de a fi declansat un razboi impotriva adevaratilor credinciosi si, cu voia lui Allah si prin sacrificiul vostru, aceasta Umma (comunitate musulmana- n.r.) va fi victorioasa", indeamna textul aparut in revista Statului Islamic.

Din anii '70, Australia a inceput sa fie vizata de atacurile gruparilor teroriste, cea mai nefasta perioada inregistrandu-se in 1994, cand au fost raportate noua atacuri si amenintari de tip terorist, arata studiile Global Terrorist Database.

Din 2014, riscul de securitate a revenit la cote alarmante, in acel an inregistrandu-se opt atacuri si amenintari teroriste, urmate de alte sapte in 2015.

Indemnul la atac vine in urma uciderii lui Ezzit Raad, un terorist din Australia, racolat ulterior de Statul Islamic si ucis saptamana trecuta in cadrul raidurilor aeriene din Siria.

Stadioanele din Melbourne, Opera din Sydney si plaja Bondi sunt tintele pe care sefii gruparii teroriste le-ar dori atinse de valul de teroare raspandit de adeptii miscarii.

Oficialitatile din statul Victoria sustin insa ca nu este cazul ca lumea sa se panicheze, nivelul de securitate urmand sa ramana la fel pana la aparitia unor noi indicii care sa demonstreze iminenta unui atac terorist.

Michael Keenan, ministrul consultant pe teme de contra-terorism din cabinetul premierului australian, crede ca apelul facut de liderii gruparii ISIL la jihadistii aflati in Australia nu este decat un semn ca Statul Islamic a inceput sa piarda teren in fata ofensivei militare declansate de coalitia internationala.

#teroristi Statul Islamic, #atacuri teroriste Australia, #tinte Stat Islamic , #Australia