Austria cere bancilor sa nu mai acorde credite in valuta persoanelor fizice

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 15:07
1774 citiri
Austria cere bancilor sa nu mai acorde credite in valuta persoanelor fizice

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Austria, FMA, a cerut bancilor sa-si asume angajamentul de a renunta la acordarea de credite in valuta catre persoanele fizice, in afara unor "cazuri exceptionale", transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Creditarea in valuta, in special in franci elvetieni si yeni japonezi, a reprezentat, timp de mai multi ani, una dintre cele mai ieftine modalitati de a finanta achizitia de locuinte in Austria, insa bancile au pus capat, in 2008, acordarii de imprumuturi in franci.

Masura de a opri creditarea in franci a venit din partea bancilor, care s-au confruntat cu o criza a lichiditatii in franci elvetieni la apogeul crizei financiare mondiale, in urma colapsului bancii americane Lehman Brothers, in luna septembrie.

FMA vrea ca bancile sa-si asume un angajament formal de a nu mai acorda credite in valuta, a declarat, vineri, un purtator de cuvant al agentiei de reglementare.

"Cazurile exceptionale" mentionate se refera, spre exemplu, la cetatenii austrieci care lucreaza in Elvetia si incaseaza veniturile in franci.

Populatia din Austria avea, la finele lunii martie, datorii in valute straine echivalente cu 36,7 miliarde euro, reprezentand 31% din totalul creditelor pentru achizitia de locuinte, insa cu 1,1 miliarde euro mai putin decat la sfarsitul anului 2008.

Atat bancile din Austria, cat si institutii de credit din alte state cu expunere in statele emergente din Europa Centrala si de Est au acordat masiv credite in valuta si pe aceste piete, unde au oprit creditarea in franci elvetieni insa au continuat imprumuturile in euro, cu mai multe restrictii decat in trecut, potrivit Reuters, care noteaza ca imprumuturile in valuta sunt populare in special in Romania, Polonia, Ungaria si tarile baltice.

 

#austria, #banci, #creditare, #valuta , #Austria