Austria da asigurari repetate in privinta vointei sale de a primi Romania in UE la 1 ianuarie 2006

Vineri, 13 Ianuarie 2006, ora 09:14
909 citiri

Aderarea la Uniunea Europeana nu mai este de mult timp in Romania doar o chestiune de politica externa, ci defineste, in prezent, un proces fara precedent de autoevaluare si reforma care va aduce Romania nu numai la masa Consiliului UE, ci, mai ales, acolo unde romanii simt, de secole, ca le e locul, adica in familia de valori si responsabilitati impartasite, a spus ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, in alocutiunea rostita joi seara la Academia Diplomatica din Viena.

Aflat la Viena intr-o vizita de lucru de trei zile, oficialul roman a incercat, in discursul tinut cu prilejul manifestarilor legate de "Ziua Europei la Academia Diplomatica din Viena" in cadrul sectiunii "The Making of a Presidency - The EU Agenda" ("Pregatirea unei presedintii - Agenda UE") sa evidentieze pozitia Romaniei fata de modelul european. Ceilalti doi locutori, ambasadorul Marii Britanii in Austria, John MacGregor, si secretarul de stat in Ministerul austriac de Externe, Hans Winkler, au prezentat realizarile tarii lor in perioada in care a detinut presedintia UE, respectiv viziunea tarii lor asupra Europei.

Recunoscand ca Romania mai are inca de dus o lupta grea cu coruptia si ca inca mai trebuie facute reforme in anumite domenii din Justitie, Ungureanu a tinut sa sublinieze ca perspectiva aderarii la UE a constituit "catalizatorul care a declansat actuala revizuire a Justitiei si Politiei, dar si a mentalitatilor si standardelor noastre", iar dobandirea statutului de membru UE cu drepturi depline "va crea mediul sanatos care va vindeca complet cicatricile acestei teribile plagi", coruptia.

Austria sustine ferm aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007

In cuvantarea sa, Hans Winkler a reiterat faptul ca Austria este foarte ferm in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, dar a atras atentia si el ca mai sunt inca unele lucruri de facut si ca aderarea este, practic in mainile celor doua tari, dar ca el spera ca Romania si Bulgaria vor reusi sa ia la timp masurile necesare. Oficialul austriac s-a aratat dezamagit de scepticismul concetatenilor sai vizavi de extinderea Uniunii, cu atat mai mult cu cat ei au avut foarte mult de beneficiat de pe urma ultimului val al extinderii.

Cei prezenti in sala au profitat de ocazie pentru a-l interpela pe ministrul roman de Externe in legatura existenta pe teritoriul Romaniei a unor presupuse centre de detentie ale CIA, intrebari la care Ungureanu a dat un categoric raspuns negativ, completand ca nu are ce alte dovezi sa mai aduca in aceasta privinta, asa ca trebuie crezut pe cuvant.

Tot in cursul zilei de joi, seful diplomatiei romane a avut o intalnire si cu presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul austriac si vicepresedinte al grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat (SPOe, de opozitie), Peter Schieder, care i-a dat asigurari ca formatiunea sa politica doreste ratificarea cat mai rapida a Tratatului de aderare la UE al Romaniei si Bulgariei. In prima parte a zilei Ungureanu avusese o intrevedere si cu presedintele grupului parlamentar al Partidului Popular Austriac (OeVP, la putere), Wilhelm Molterer, care se situase pe aceeasi pozitie in aceasta privinta.

"Am primit asigurari din a doua parte, de aceasta data de la cel mai important partid de opozitie din Austria, ca exista aproape un consens politic" in privinta ratificarii de catre legislativul austriac a Tratatului de aderare.

Averea