Austria, Franta si Germania vor taxa pe tranzactiile financiare

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 08:27
1399 citiri
Austria, Franta si Germania vor taxa pe tranzactiile financiare
Ministrul austriac de finanþe, conservatoarea Maria Fekter

Ministrul austriac de finante, conservatoarea Maria Fekter, a transmis luni o scrisoare Comisiei Europene pentru a relansa proiectul de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare la nivel european, sustinand initiativa omologilor sai german si francez, informeaza AFP.

In scrisoarea sa, Maria Fekter a invitat Comisia Europeana sa prezinte o propunere privind taxa pe tranzactiile financiare, in cadrul unei "cooperari intarite". Aceasta taxa este "oportuna din punct de vedere economic si ar fi o contributie importanta a sectorului financiar pentru a imparti povara crizei", a afirmat Fekter, citata intr-un comunicat.

"Impreuna cu Germania si Franta, am inscris din nou tema pe agenda. O vom discuta la 9 octombrie, in cadrul viitoarei reuniuni a ECOFIN", a mai spus ministrul austriac.

La 28 septembrie, ministrul german de finante Wolfgang Schauble si omologul sau francez Pierre Moscovici au transmis o scrisoare colegilor sai din restul statelor membre pentru a relansa acest proiect, aflat in punct mort din aceasta vara.

Proiectul Comisiei, sustinut de Franta si Germania, prevede instaurarea unei taxe pe tranzactiile financiare la nivelul de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru alte produse financiare, astfel incat sa genereze pana la 57 de miliarde de euro la nivelul UE.

Parisul si Berlinul vor ca acest proiect, care se inscrie in Pactul de crestere aprobat in luna iunie, sa fie adoptat pana in decembrie si au cerut tarilor interesate sa se manifeste 'in cat mai scurt timp posibil' prin scrisori adresate Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa tranzactii financiare, #Comisia Europeana taxe , #Austria