Austria investeste 50 milioane euro intr-o fabrica din Arad

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 15:36
2724 citiri
Austria investeste 50 milioane euro intr-o fabrica din Arad

Compania austriaca Hammerer Aluminium Industries (HAI) a inaugurat, vineri, in orasul aradean Santana, o fabrica de reciclare si topire a aluminiului, in urma unei investitii de 50 de milioane euro, transmite NewsIn. 

Unitatea de la Santana are o capacitate de productie de 80.000 tone pe an, fiind o premiera in Romania in domeniul reciclarii aluminiului.

In prezent, la fabrica de reciclare si topire a aluminiului sunt angajate 115 persoane.

"Primii angajati ai fabricii au plecat la specializare in Austria, inca din vara anului 2009. In total, 50 de muncitori au participat la programul de training.

In ultimele cinci luni, acestia, impreuna cu colegi din Austria si noii angajati au devenit pionierii reciclarii aluminiului in Romania, avand la dispozitie tehnologie moderna din domeniu, adica doua cuptoare cu capacitatea totala de topire de 240 de tone pe zi, doua cuptoare de basculare hidraulica pentru turnare, un sistem de turnare Wagstadff, un cuptor de omogenizare si un cuptor rotativ", a declarat Jurgen Hammerer, proprietarul companiei Hammerer Aluminium Industries.

In activitatea de productie a fabricii de la Santana, materia prima folosita este compusa in proportie de pana la 90 la suta din deseuri de aluminiu.

Acestea sunt sortate, analizate si depozitate in functie de calitatea si compozitia chimica, dupa care se retopesc intr-un mix, care mai contine si alte metale de aliere, obtinandu-se astfel specificatia metalurgica solicitata de client.

"Produsul final este constituit din bare pentru extrudarea de profile. Peste 90 la suta din productie este destinata exportului.

Succesul echipei HAI este confirmat de faptul ca in doar 5 luni de la prima turnare efectuata s-a ajuns la o turnare medie pe zi de peste 205 tone, insemnand un total de 6.355 tone in luna august, in conditiile in care procesul tehnologic este unul foarte complex iar fabrica de fata este totusi un greenfield.

Sper ca HAI in Romania va impulsiona activitatea de colectare si selectare a deseurilor de aluminiu din tara", a mai spus Jurgen Hammerer.

Primarul din Santana, Viorel Enache, a spus ca, pentru oras, aceasta investitie este deosebita, atat in ceea ce priveste valoarea ei, cat si a locurilor de munca create.

"Intr-o perioada de criza, atat in Europa, cat si in intreaga lume, aceasta firma a reusit sa impuna o investitie, fara nicio zi intarziere.

Produsele HAI fabricate la Santana vor fi prezente peste tot in Europa", a declarat Viorel Enache.

Hammerer Aluminium Industries, cu sediul in Ranshoffen - Austria, este specializata in reciclarea deseurilor din aluminiu, topirea si turnarea acestora in bare pentru profile extrudate, cat si in procesul de obtinere de profile de extrudare.

Cu o cifra de afaceri de peste 200 milioane de euro si peste 400 de angajati, compania produce anual 150.000 tone de produse din aluminiu.

Un aliaj de aluminiu obtinut prin reciclarea deseurilor de aluminiu necesita un consum de energie de doar 5 la suta, comparat cu producerea conventionala de aluminiu prin procesul de electroliza (avand bauxite ca materie prima) contribuind in mod semnificativ la reducerea consumului de resurse naturale. 

#austria, # investitii, # fabrica , #Austria