Austria mareste impozitele si scade cheltuielile bugetare ca sa reduca deficitul

Marti, 09 Martie 2010, ora 17:18
1391 citiri
Austria mareste impozitele si scade cheltuielile bugetare ca sa reduca deficitul

Guvernul austriac, somat de autoritatile de la Bruxelles sa-si readuca deficitul public sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2013, a adoptat marti un plan de insanatosire a finantelor publice de 3,4 miliarde euro, ce vizeaza masuri de economisire si noi impozite, scrie AFP, citat de NewsIn.

Astfel, jumatate din suma ar urma sa provina din impozite, iar restul din diminuarea cheltuielilor publice. Planul prevede incasari noi de 1,7 miliarde euro, din care 600 milioane euro vor merge catre autoritatile regionale si locale.

Cele doua partide de coalitie au calculat ca statul va obtine 500 milioane euro dintr-un impozit asupra bancilor. Provenienta celorlalte sume ar urma sa fie definitivata pana in toamna. Partidul social democrat SPO a propus un impozit pe cresterea patrimoniului si taxarea veniturilor din actiuni si fundatii private.

Partidul conservator, pe de alta parte, este in favoarea unei cresteri a TVA si a accizelor la carburanti, alcool si tigari. In plus, Austria vrea sa economiseasca 1,7 miliarde euro, prin diminuarea cheltuielilor. Ministerul Finantelor a fixat obiective fiecarui minister, intre 1,3% si 3,6%.

Educatia, cercetarea, munca si securitatea publica sunt domeniile menajate prin acest plan de insanatosire a finantelor publice. "Ar putea avea loc unele reduceri ale anumitor prestatii sociale, nu exista un astfel de tabu", a explicat ministrul finantelor Josef Pröll.

In plus, guvernul propune economii de 800 milioane euro in cele noua landuri, mai ales prin reducerea politicii lor generoase de subventii si rationalizarea cheltuielilor de protocol.

Prin aceste masuri, Austria urmareste reducerea deficitului public in limitele prevazute prin tratatul de aderare. In 2009, deficitul bugetar al Austriei a fost de 3,5% din PIB, potrivit datelor provizorii. Datoria publica austriaca se cifreaza la 66,5% din PIB. 

#impozite, # cheltuieli, # PIB, # finante , #Austria