Austria nu isi va atinge tinta de deficit bugetar

Sambata, 28 Martie 2009, ora 15:54
1409 citiri
Austria nu isi va atinge tinta de deficit bugetar

Austria va inregistra in acest an un deficit public mai mare decat nivelul vizat, de 2,5% din produsul intern brut (PIB), pentru ca economia tarii se va contracta peste asteptari, a declarat, sambata, ministrul de finante austriac, Josef Proell, citat de Reuters

Josef Proell, care detine si functia de vice-cancelar in coalitia de stanga-dreapta ce guverneaza Austria, a declarat pentru cotidianul austraic Der Standard ca daca previziunile publicate vineri pentru economia Austriei se vor materializa, actualul plan bugetar nu va mai fi valabil.

"Noile cifre sunt uimitoare. Daca aceste estimari sunt corecte, ne va fi foarte dificil sa ne inscriem in bugetul actual. Deficitul va fi cu mult mai mare decat cel planificat, de 2,5% din PIB", a spus Proell in interviu.

El nu a dat, totusi, detalii despre cat de amplu se asteapta sa fie deficitul bugetar.

Produsul intern brut al Austriei a inceput sa scada in ultimul trimestru din 2008, aceasta fiind prima scadere trimestriala de PIB din ultimii opt ani. Totusi, Austria a fost una dintre ultimele tari din zona euro afectate de criza.

Cei mai mari economisti ai tarii au precizat, vineri, ca se asteapta ca economia Austriei sa scada cu 2,2-2,7% in acest an, in conditiile in care anticipeaza o scadere a exporturilor cu mult mai ampla decat anticipasera anterior.

Proell a mai spus ca nu exclude ca Austria sa lanseze un al treilea program de stimulare a economiei in a doua parte a acestui an.

De la formarea coalitiei de guvernare, in noiembrie 2008, intre social-democrati si partidul de centru-dreapta din care face parte si Proell, au fost introduse reduceri de taxe si au fost acordate pachetele de stimuli de peste 5 miliarde euro si alte 100 miliarde euro pentru pachetul de salvare a bancilor austriece.

#austria, #deficit, #bugetar, #tinta , #Austria