Austria se opune unei ridicari unilaterale a secretului bancar

Marti, 03 Februarie 2009, ora 10:54
1404 citiri
Austria se opune unei ridicari unilaterale a secretului bancar

Austria a avut luni o reactie rezervata la noile intentii ale Comisiei Europene de a aboli secretul bancar pentru nerezidenti, Viena opunandu-se unei "solutii unilaterale".

"A abandona de unul singur secretul bancar nu are sens. Suntem impotriva unei solutii unilaterale in detrimentul Austriei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului austriac de Finante, Harald Waiglein, subliniind pierderea de competitivitate pe care ar suferi-o bancile austriece fata de concurentii elvetieni sau din Liechtenstein, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Alaturi cu Belgia si Luxemburg, Austria este ultima tara din UE care invoca secretul bancar pentru a refuza sa furnizeze informatii legate de un contribuabil atunci cand statul de rezidenta al acestuia le cere.

Comisarul european pentru taxe si uniunea vamala, Laszlo Kovacs, a prezentat luni un proiect care isi propune sa combata evaziunea fiscala.

Textul are drept scop completarea masurilor luate dupa scandalul legat de frauda fiscala prin intermediul unor conturi din Liechtenstein, descoperita la inceputul lui 2008.

Prin aceasta masura, Comisia Europeana ar urma sa desfiinteze secretul bancar practicat de Belgia, Luxemburg si Austria pentru clientii ce nu sunt rezidenti in statele respective.

#austria, # secteb bancar, # ridicare, # refuz , #Austria