Austria vrea infiintarea unui mecanism de excludere a unei tari din zona euro

Marti, 28 August 2012, ora 13:50
1411 citiri
Austria vrea infiintarea unui mecanism de excludere a unei tari din zona euro

Ministrul austriac de finante, conservatoarea Maria Fekter, considera necesara elaborarea unui mecanism care sa permita expulzarea din zona euro a unei tari care a devenit o "povara" pentru celelalte.

Intr-un interviu acordat cotidianului austriac "Die Presse", Fekter a recunoscut ca ea, impreuna cu vicecancelarul si ministru de externe Michael Spindelegger, pregatesc un document prin care propun crearea acestui mecanism de excludere. "Avem nevoie de un mijloc pentru a exclude din zona euro state care constituie pe termen lung o povara pentru celelalte (tari membre)", a explicat oficialul austriac.

Maria Fekter a subliniat insa ca transpunerea in realitate a acestei idei va dura probabil cel putin cinci ani. "Eu stiu cum decurg lucrurile in UE: mai intai va exista o conventie in Parlamentul European, apoi se va negocia, ratifica, iar la final se vor organiza in unele tari referendumuri. Dureaza".

Ministrul de finante de la Viena a tinut sa sublinieze totusi ca o eventuala excludere a unei tari din zona euro - numele Greciei fiind tot mai des vehiculat in acest context - nu este o decizie care sa se ia in pripa. "Este usor sa spui la o bere 'Grecii trebuie scosi din zona euro!'", "insa trebuie sa ne gandim bine la consecinte. O excludere ar depinde in primul rand de contribuabili. In aceasta privinta exista insa vointa de a mentine unitatea zonei euro si de a constrange statele suferinde sa intreprinda reforme".

Intrebata daca ar accepta sa acorde Greciei un ragaz, asa cum a cerut prim-ministrul elen in cursul turneului sau european de saptamana trecuta, Fekter a raspuns ca "nu neconditionat". "Daca grecii nu ar mai avea nevoie de bani, ci doar de mai mult timp pentru o reforma generala, cu un concept clar, atunci am putea discuta", a spus ministrul austriac.

Ideea unui mecanism european care sa permita excluderea unei tari din zona euro nu este noua in cercurile politice de la Viena si din UE. In urma cu doua saptamani, si ministrul de externe Michael Spindelegger solicitase acelasi lucru, spunand ca o asemenea ideea este sustinuta de tari din zona euro cum ar fi Germania, Luxemburgul, Finlanda si Olanda.

#Austria zona euro, #expulzare zona euro, #probleme zona euro , #Austria