Austriecii au optat pentru serviciul militar obligatoriu, o exceptie in UE si NATO

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 08:45
3257 citiri
Austriecii au optat pentru serviciul militar obligatoriu, o exceptie in UE si NATO

Austria, tara neutra si in afara NATO, a decis duminica sa mentina serviciul militar obligatoriu, in detrimentul unei armate complet profesioniste, conform rezultatelor sondajelor la iesirea de la urne.

Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana si NATO au eliminat deja recrutarea si au inlocuit-o cu o armata profesionista, care este considerata mai eficienta de catre experti, noteaza EFE in acest context.

Din cele 27 de state ale UE, 21 au renuntat la incorporare, iar din cele 28 de state membre NATO, 23 au urmat aceasta cale. in cadrul NATO, Turcia este cea mai mare tara cu armata de recruti, alaturi de Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia si Danemarca.

In Germania, serviciul militar a fost eliminat in 2011, iar in Suedia in 2010.

In afara UE si NATO, serviciul militar este inca obligatoriu in Belarus, Macedonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Elvetia, Norvegia si Ucraina.

Serviciul militar in Cipru este cel mai lung din Europa, de 26 de luni, iar cea mai scurt in Danemarca - doar patru luni.

In Austria, serviciul militar este de sase luni, unii comandanti plangandu-se ca nu este timp suficient pentru a pregati cu adevarat recrutii.

Trecerea la o armata profesionista a fost o constanta de la sfarsitul Razboiului Rece, in 1989, cand marea majoritate a tarilor au avut serviciul militar obligatoriu.

In prezent, expertii cred ca, in pofida faptului ca presupune cheltuieli mai mari, o armata profesionista este mult mai eficienta, deoarece soldatii sunt mai bine instruiti si calificati.

Serviciul militar modern, a inceput cu Revolutia Franceza, desi recrutarea s-a practicat la cele mai vechi civilizatii. Franta a trecut la o armata profesionista in 1996.

Austria a refuzat sa se integreze in NATO si in alte structuri create dupa prabusirea URSS, pentru a-si pastra neutralitatea, noteaza AFP. Totusi, ea s-a angajat pe termen lung in misiuni de mentinere a pacii al ONU, in special in fosta Iugoslavie si in Orientul Mijlociu.

#serviciu militar obligatoriu Austria, #armata Austria , #Austria