Austriei nu-i pasa de estul Europei. Impune limite la expunerea bancilor in zona

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 10:48
1399 citiri
Austriei nu-i pasa de estul Europei. Impune limite la expunerea bancilor in zona

Austria va limita expunerea bancilor in Europa emergenta intr-o incercare de crestere a sigurantei propriului sitem financiar, in ciuda nemultumirilor generate de o asemenea masura.

"Decizia a fost luata", a spus, sub protectia anonimatului, un oficial care a participat la o "intalnire de rutina" a autoritatilor de reglementare din 17 tari din Europa de Est, citeaza Reuters.

In incercarea de a-si pastra ratingul maxim posibil "AAA", in contextul crizei din zona euro si a temerilor privind expunerea bancilor austriece in tarile din Europa Centrala si de Est, Austria a anuntat in noiembrie, in mod neasteptat, restrictii la creditarea in regiune pentru marile grupuri financiare din tara, Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, parte a grupului italian UniCredit.

Astfel, bancile cu prezenta internationala semnificativa ar trebui sa se asigure ca operatiunile de creditare efectuate de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi dincolo de 110% depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza.

Mai multe tari s-au declarat ingrijorate ca reglementairile ar putea expune regiunea la o noua criza a creditelor.

Instructiunile privind implementarea deciziei trebuiau initial publicate pana la sfarsitul anului trecut.

Erste Bank este actionar majoritar al BCR.

#masuri anticriza Austria, #sistem financiar banci Austria , #Austria