Cum va salva Boc sistemul bancar?

Luni, 16 Februarie 2009, ora 13:15
2391 citiri
Cum va salva Boc sistemul bancar?

Guvernul pregateste un plan de salvare pentru sistemul bancar din Romania prin care va contribui la capitalizarea bancilor cu probleme, cel putin asa a lasat de inteles premierul Emil Boc.

Acesta a precizat faptul ca a luat la cunostinta recomandarea Bancii Nationale referitoare la o posibila capitalizare a bancilor cu probleme. Seful Executivului nu a indicat institutiile care ar putea face obiectul acestor capitalizari, dar a mentionat ca o decizie finala va fi luata abia dupa o "discutie foarte serioasa" cu BNR, in urma careia politicile Guvernului ar urma sa fie corelate cu cele ale bancii centrale.

"Am avut mai multe discutii preliminare cu Banca Nationala. Cu aceasta ocazie am retinut recomandarea cu privire la capitalizarea bancilor, pe care am luat-o in considerare. Vrem sa asiguram mediul de afaceri ca prin capitalizarea bancilor vom asigura in continuare economiei resursele financiare necesare", a sustinut primul-ministru in cadrul unei conferinte organizate de Societatea Academica din Romania.

Acesta a tinut sa precizeze ca o eventuala capitalizare a bancilor nu va echivala cu nationalizarea bancilor respective. In acelasi timp, Boc si-a manifestat dorinta ca "bancile care au participat la procesul de privatizare din Romania si care au si obligatia cu ceea ce inseamna statul roman sa si le mentina".

Inaltul oficial guvernamental a facut aceste declaratii la doar o zi dupa ce presa austriaca a publicat ample materiale cu privire la reticienta si dezinteresul cu care Romania a intampinat planul Vienei pentru protejarea bancilor austriece.

Materialele din presa vieneza au aparut imediat dupa ce ministrul austriac de Finante, Josef Pröll, si-a incheiat turneul prin Romania, Croatia, Bulgaria si Ucraina in care a promovat masurile de ajutorare a Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank.

La sfarsitul saptamanii trecute, Gheorghe Pogea a declarat ca Bucurestiul ar putea solicita autoritatilor de la Bruxelles mai multi bani, in situatia in care bancile-mama nu isi vor reinnoi liniile de finantare catre unitatile din Romania.

"In cel mult doua saptamani, Ministerul Finantelor va lua o decizie clara in privinta nevoii de finantare printr-un imprumut de la Comisia Europeana si FMI pentru a acoperi o nevoie de 2,8 miliarde euro, plus un supliment, in cazul in care liniile de finantare din partea bancilor-mama catre subsidiarele din Romania nu vor fi reinoite", a precizat vineri ministrul Finantelor Publice.

#bancar, #banci, #bnr, #boc, #capitalizare, #sistem , #Austria