Fostul premier croat Ivo Sanader este acuzat ca a primit 10 milioane euro mita de la compania MOL

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 17:34
1327 citiri
Fostul premier croat Ivo Sanader este acuzat ca a primit 10 milioane euro mita de la compania MOL

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost acuzat vineri de coruptie, procurorii spunand ca acesta a primit mita de la compania ungara MOL, conform NewsIn.

Potrivit actului de acuzare, Sanader a primit 10 milioane de euro de la MOL in 2009, in schimbul unor garantii ca societatea va primi drepturi de administrare asupra firmei petroliere croate INA.

Inainte ca INA sa fie preluata de MOL, Sanader s-a ocupat de separarea de compania-mama a diviziei de gaz, care avea pierderi.

Autoritatilor li se cere sa confiste bunurile lui Sanader si sa transfere 10 milioane de euro din proprietarea sa la bugetul de stat.

Sanader este vizat si de un proces pentru ca ar fi facut afaceri dubioase cu Hypo Bank, in cursul razboiului de independenta al Croatiei.

Surse locale spun ca el este inevstigat in mai multe dosare majore de coruptie, de zeci de milioane de euro.

Sanader a fost de doua ori premier si a servit din 2003 pana la demisia sa brusca in 2009, la jumatatea celui de al doilea mandat.

In cursul regimului sau, Sanader si aliatii sai ar fi stablit o structura paralela de autoritate ce obtinea bani de la investitori pentru ca acestora sa li se faciliteze afaceri.

Sanader a fugit din Croatia in decembrie, dar a fost arestat in Austria si extradat in iulie.

Mai multi ministri, fosti oficiali de rang inalt, prieteni si oameni de afaceri din cercul lui Sanader au fost investigati, arestati si, in unele cazuri, pusi sub acuzare pentru coruptie in ultimul an.

#sanader, #.coruptie, #politician corupt, #scandal premier croatia, #mita, #mol , #Austria