Retailerii din Germania, Austria si Franta vor domina proiectele viitoare

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:24
1635 citiri
Retailerii din Germania, Austria si Franta vor domina proiectele viitoare

Retailerii internationali, in special cei din Germania, Austria si Franta, vor fi "principalele ancore in proiectele existente sau viitoare" din Romania, iar brandurile cu produse de tip discount sunt cele mai potrivite cu scaderea veniturilor romanilor, arata un studiu al Cushman & Weakefied, potrivit NewsIn.

"Este clar ca piata este dominata din ce in ce mai mult de catre retailerii internationali, indeosebi de cei din Germania, Austria, si Franta, acestia fiind si principalele ancore in proiectele existente sau viitoare", a declarat managing director Cushman & Weakefield Romania, Razvan Gheorghe.

Acesta sustine ca proiectele dominante din Bucuresti si din alte orase mari din Romania si-au pastrat gradul de ocupare si interesul din partea retailerilor internationali, desi performanta centrelor comerciale din Romania "a fost sever afectata de criza economica".

Cushman & Wakefield anunta in raport ca numarul de centre comerciale noi deschise in Europa a scazut la cel mai mic nivel din 2005.

Suprafata construita totala a centrelor comerciale introduse pe piata in prima jumatate a anului 2010 s-a ridicat la doar 2,1 milioane metri patrati.

Au fost deschise in total 64 centre comerciale, in scadere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost inaugurate 120 centre, se mentioneaza in raport.

Acesta mai arata ca, in prima jumatate a acestui an, nu a fost deschis niciun centru comercial in zece tari, printre care Republica Ceha, Ungaria si Irlanda.

"Se preconizeaza ca pe termen scurt, gradele de finalizare nu isi vor reveni, desi anul viitor numarul proiectelor de dezvoltare noi poate creste in unele tari, in functie de ritmul revenirii economice si in special in functie de cererea interna/vanzarile retail", arata studiul.

In prima jumatate a acestui an, Bulgaria a cunoscut o crestere de 96% a suprafetei comerciale utile totale.

Pe de alta parte, Bosnia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia au inregistrat o crestere a suprafetei utile de aproximativ 5-10%.

 

#austria, #fermania, #franta, #retaileri , #Austria